Група студентів шостого курсу Івано-Франківського національного медичного університету бере участь в українсько-польському науково-навчальному експерименті з невідкладної допомоги. Таку програму запровадив Варшавський університет під керівництвом міністерства охорони здоров`я Польщі. Це наукове вивчення того, наскільки студенти-випускники медичного факультету знають на практиці застосування екстреної допомоги.

Як розповідає завідувач кафедри соціальної медицини, організації охорони здоров`я та медичного правознавства ІФНМУ, професор Орина Децик, дослідження проходить у чотирьох університетах, двох польських і двох українських. Це Варшавський університет, університет в Бєльсько-Бялій, Львівський та Івано-Франківський медичні університети.

«Технологія проста — вихідний рівень знань визначається через тести, потім на практиці, на манекені, студенти розв`язують ситуаційну задачу, — розповідає Орина Децик. — Потім будуть лекції, навчання тренінги з розбором усіх помилок, які вони допустили перший раз, демонструючи свої вміння. Після цього відбудуться підсумкові тести, для того, щоб побачити, як студенти засвоїли матеріал. При цьому тестування буде проходити двічі, вперше після дводенного інтенсивну, а далі через два місяці».

Як розповіла завкафедри, під це наукове дослідження потрапили тільки випускники. За попередніми даними, фахівці не бачать великої різниці між нашими і польськими студентами.

«Власне у нас, в Україні, акцент під час навчання на теорії, а в Польщі — на практиці, — каже Орина Децик. — Така підготовка вимагає потужної матеріальної бази. Польські колеги привезли свій манекен який «дихає», якому можна поміряти пульс, де задаються програми різних проявів екстрених ситуацій».

Ідея експерименту належить професору Варшавського університету, директору польського ХЕМСу (авіаційна рятувальна служба) Роберту Галонзковському. З івано-франківським медуніверситетом професор почав працювати, коли почались воєнні дії на Сході. Польські колеги передали Івано-Франківську кілька карет швидкої допомоги, а кілька таких автомобілів поїхали на Донбас.

Наразі в Україні та Польщі вже відбулося чотири українсько-польських конференції, присвячені проблемам надання екстреної медицини. Як каже професор Галонзковський, польський парламент зараз розглядає нові віяння у невідкладній медицині, оперативнішу доставку до місця події, оснащення спеціальними комп`ютерними системами. Також відбувається удержавлення невідкладної допомоги, адже раніше ці установи були приватними.

«Ми хочемо підписати умови по співпраці з медичним університетом, щоб зробити можливими студентські обміни, а також обмін викладачами, — говорить професор Галонзковський. — Ми готові надавати матеріальну базу для студентів, навчати медицині порятунку».

Одним із учасників експерименту є студент шостого курсу ІФНМУ Андрій Піжук. Хлопець розповідає, що цей досвід цікавий. «Нас навчають на сучасних обладнаннях, сучасних манекенах, які привезли з Польщі, — ділиться враженнями студент. — Це важливо в плані розвитку інтернаціональної співпраці і в плані розвитку професійної діяльності, адже такі ситуації можуть виникати в практиці кожного лікаря».

Експеримент триватиме понад два місяці. Польські фахівці ще повернуться в травні для повторного тестування. Результатом цього експерименту має бути наукова праця, яку внесуть до міжнародної бази даних.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma