У вівторок, 6 березня, у всьому світі відзначався Всесвітній день боротьби з глаукомою. Для привернення уваги до цієї підступної недуги в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулось вимірювання внутрішньоочного тиску у всіх бажаючих.

Всесвітній день боротьби з глаукомою почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми — WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою — WGPA. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зараз вже більше 5 мільйонів людей втратили зір внаслідок глаукоми, а це 13,5% від усіх випадків сліпоти в світі.

Глаукома — це хронічне захворювання очей, при якому підвищується внутрішньоочний тиск і пошкоджується зоровий нерв. При цьому зір може знизитись до настання повної сліпоти. Втрата зору, спричинена глаукомою, носить незворотний характер, тому що гине зоровий нерв.

З метою раннього виявлення глаукоми на курсі офтальмології ІФНМУ в хірургічному корпусі Обласної клінічної лікарні та в університетській клініці по вулиці Короля Данила провели вимірювання внутрішньоочного тиску у всіх бажаючих.

«Глаукома є дуже підступною недугою, адже прогресує поступово та непомітно, — розповідає завідувач курсом офтальмології ІФНМУ, доцент Василь Капечук. — Часто, коли люди відчувають якийсь легкий дискомфорт, періодичне помутніння зору, то не звертають на це уваги. А відчутні прояви цієї недуги з’являються вже на пізніх стадіях захворювання, коли зір відновити вже неможливо. Тому, якщо ви виявите у себе чи у своїх родичів хоча б деякі з симптомів, рекомендуємо звернутися до лікаря».

Симптоми глаукоми:

• поступове звуження полів зору, спочатку втрата периферичного, а потім погіршення і центрального зору;

• тимчасове виникнення пелени перед оком, поява кольорових кілець навколо джерела світла;

• приступи різкого головного болю, після яких відбувається затуманення зору (біль може виникнути як в самому оці, так і в надбрівній дузі або скроні);

• почервоніння очного яблука.

«При будь-якій формі глаукоми необхідно знаходитись на диспансерному обліку в окуліста, — підсумовує Василь Капечук. — Треба контролювати внутрішньоочний тиск не рідше одного разу на три місяці та підбирати за допомогою лікаря необхідне лікування».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
8
10
11
13
14
16
17
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma