У фізіологічному корпусі Івано-Франківського національного медичного університету (Грушевського, 7) в понеділок, 12 березня, демонтували старовинні двері. Найближчі місяці ковалі Івано-Франківська бережно реставруватимуть їх.

Ініціатором реставрації стали активісти ініціативи «Франківськ Який Треба Берегти». На реставрацію цих дверей передбачено понад 40 тисяч гривень. Фінансові витрати взяв на себе університет, розповів ректор ІФНМУ професор Микола Рожко.

«Нещодавно зробили ремонт всередині фізіологічного корпусу, там є чудові сходи, але, коли ми зробимо ці двері, то будівля буде виглядати ще цікавіше, — каже Микола Рожко. — Ми хочемо зберегти автентичність наших корпусів, бо прекрасно розуміємо, що це історичні будівлі».

«Благодійність для багатих країн є звичним явищем, — розповідає завідувач кафедри загальної хірургії ІФНМУ, професор Іван Гудз. — Коли ми були у Бостоні, то попросили показати нам Гарвард. Там корпуси називаються іменами людей, які збудували їх. Наша країна не є дуже багатою, але якщо іноді собі у чомусь відмовляти, то можна зібрати велику суму спільними зусиллями, я вірю у силу Фейсбуку».

Ідея реставрувати саме ці двері виникла в волонтерки ініціативи «Франківськ Який Треба Берегти» Марії Козакевич, коли вона побачили їх на старих світлинах 1941 року. За її словами, це вже ювілейні п’ятнадцяті двері, які відправляться на реставрацію. Сама ж реставрація займе 2-3 місяці.

«Архітектура – обличчя нашого старовинного міста, тому потрібно підтримувати її у належному стані, – каже Марія Козакевич, засновниця організації «Франківськ Який Треба Берегти». – Дуже важливою є співпраця з університетами, бо саме там у студентів виховують дбайливе ставлення до архітектури. Тоді молодь виросте свідомою, у повазі до свого міста».

Ініціатива «Франківськ Який Треба Берегти» діє вже 1,5 роки. За цей час в місті відреставрували 10 старовинних дверей, ще чотири знаходяться на реставрації. Двері фізіологічного корпусу будуть 15-ми.

Наскільки важко буде відреставрувати двері, активісти поки сказати не можуть. Коваль, засновник франківського фестивалю Свято ковалів Сергій Полуботько наголошує, що реставрація вимагає неквапливого підходу.

«Ми не знаємо, що нас чекає під шарами фарби, буває дуже багато сюрпризів, — каже Полуботько. — Знаходимо мідні, латунні вставки. Всі ці нюанси вилізуть, коли ми знімемо шари фарби».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
3
6
8
10
13
14
15
16
21
22
23
24
27
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma