Навчально-практичний центр кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету поповнився сучасним апаратом для штучної вентиляції легень експертного класу. Сучасний респіратор вітчизняного виробництва передала компанія-виробник «Ютас» для клінічної апробації в умовах роботи багатопрофільної клініки анестезіології та інтенсивної терапії.

Респіратор розмістили в навчально-практичному центрі кафедри і вже розпочалися майстер-класи з освоєння лікарями-інтернами та лікарями-курсантами роботі з новим обладнанням. Навчання за короткий термін пройшли 28 молодих лікарів. Згодом, студенти старших курсів зможуть познайомитися з можливостями нового вітчизняного респіратора, який, до слова, продається виробником у 33 країни світу.

За словами завідувача кафедри, професора Івана Тітова, основна мета цього проекту, започаткованого ректоратом університету, — дати реальну змогу студентам і лікарям ВЛАСНОРУЧ, а не споглядаючи, впевнено і професійно працювати на новому сучасному обладнанні і, таким чином, набути високої практичної професійної компетентності у питанні респіраторної підтримки, а не лише володіти теоретичними знаннями. Дуже важливо, що такі можливості будуть забезпечені спочатку в залі навчально-практичного центру, а відтак біля ліжка хворого.

ЮВЕНТ-М — апарат штучної вентиляції легень нової генерації, який має всі необхідні сучасні функції для проведення повноцінної респіраторної підтримки у дорослих і дітей в умовах стаціонару і при транспортуванні пацієнтів з будь-якими респіраторними порушеннями.

Прилад ШВЛ проводить цифровий і графічний моніторинг параметрів зовнішнього дихання. Паралельно здійснюється розширений моніторинг стану пацієнта, зокрема  насичення крові киснем (SpO2), електрокардіограма (ЕКГ), артеріальний тиск крові, капнографія (СО2 при вдиху-видиху), температура тіла. У незалежній пам'яті приладу зберігаються дані за 72 години та журнал подій.

ЮВЕНТ-М підтримує наступні режими вентиляції:

•    PCV (S) - вентиляція з керованим тиском (примусова або синхронізована);

•    P-SIMV - синхронізована переміжна примусова вентиляція з керованим тиском;

•    BIPPV - двофазна вентиляція управлінням по тиску, синхронізацією зміни циклів тиску з пацієнтом і можливістю установки інверсії I: E (APRV);

•    CPAP - спонтанне дихання на тлі постійного позитивного тиску в дихальних шляхах;

•    NIV - неінвазивная вентиляція;

•    PS - підтримка тиском в режимах P-SIMV, BIPPV, CPAP, NIV, PSVT;

•    PCVT / PSVT - режим з керуванням / підтримкою тиском і цільовим обсягом;

•    CPR - режим вентиляції при проведенні СЛР.

Спеціальні функції ШВЛ приладу ЮВЕНТ-М включають небулайзер, екстрену подачу О2, режим очікування «stand by», функцію «sigh», вентиляцію апное для допоміжних режимів, паузу на вдиху, паузу на видиху.

Одним з основних завдань відділення реанімації та інтенсивної терапії є забезпечення адекватної респіраторної підтримки. У зв'язку з цим, для фахівців, що працюють в даній галузі медицини, важливо правильно орієнтуватися у видах та показаннях до штучної вентиляції легень (ШВЛ).

Можливість навчатись та користуватись високоякісним обладнанням відкриває нові горизонти для кращого навчання студентів та професійного розвитку лікаря. Як каже професор Іван Тітов, таке надбання кафедри не лише допоможе студентам, інтернам і курсантам краще опанувати питання респіраторної підтримки, а й підніме на вищий рівень лікувальний процес.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma