В Івано-Франківському національному медичному університеті у вівторок, 15 травня, відбулась звітна науково-практична конференція лікарів-інтернів та провізорів-інтернів за 2017-2018 навчальний рік.

Традиційно ця подія стала однією з найважливіших для молоді, яка проходить навчання в інтернатурі. Конференція відбувалась одразу в шести секціях: терапевтичній, хірургічній, акушерсько-гінекологічній, педіатричній, стоматологічній і секції фармації. Під час засідань секцій інтерни ІФНМУ представили свої дослідження, які виконувались під керівництвом професорсько-викладацького складу університету, у вигляді мультимедійних презентацій та стендових доповідей.

Крім власне доповідей та презентацій кожна секція внесла свої особливості в засідання. Так, на секції акушерства та гінекології після завершення доповідей відбувся майстер-клас із в’язання хірургічних швів на швидкість. Терапевтична і хірургічна секція об’єднали роботи з цілої низки медичних спеціальностей. На терапевтичній секції були представлені роботи з терапії і сімейної медицини, неврології, інфекційних захворювань, дерматології та венерології. На хірургічній секції крім власне хірургів свої здобутки представили й анестезіологи, оториноларингологи, травматологи та урологи. Секція педіатрії включала в себе доповіді з різних галузей педіатрії, а саме алергології, пульмонології, клінічної генетики, ревматології, а також інтенсивної терапії). На стоматологічній секції розглядали широкий спектр питань діагностики і лікування дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба, естетичної стоматології, новітніх розробок в ендодонтії, ортодонтії, реконструктивної пластичної хірургічної стоматології тощо. На секції фармації проблематика стосувалась проблем сучасного стану ліків на українському телебаченні, фармацевтичної логістики як науки управління, організаційно-психологічних особливостей роботи провізора з «проблемними відвідувачами» аптеки тощо.

«Така конференція для нашого університету вже є традиційною, і проводиться понад 10 років, — розповідає директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти ІФНМУ, доцент Любомир Пелехан. — З кожним роком кількість учасників збільшується, тематики все цікавіші. Приємно відзначити високий рівень технічного забезпечення. Студенти підготували якісні та доступні презентації. Сама участь у такій конференції — це чудовий досвід для загального розвитку особистості та фахівця. Наші інтерни відчули себе у ролі лекторів. Під час обговорення доповідей відзначалося, що серед них є такі, які претендують на глибшу наукову розробку».

Ця подія має вплив не лише на інтернів. Як зазначила під час свого виступу на секції педіатрії доцент кафедри дитячих хвороб післядипломної освіти Тамара Березна, така конференція стимулює професорсько-викладацький склад до творчості, нових пошуків, які могли б дати спрямування науковій думці інтернів. Це своєрідний стимул для роботи колективів кафедр.

«Конференція для лікарів-інтернів проводиться масштабно, — ділиться враженнями асистент кафедри стоматології післядипломної освіти Наталя Герзанич. — Конференція базується на практичних роботах, які студенти виконують під час інтернатури. І вже на них базуються їхні доповіді. Інтерни ретельно і багато працювали для участі в цій конференції, і в кожній їхній роботі є щось особливе та унікальне».

Кожен учасник отримав друкований збірник тез конференції. Зазначимо, що проведення таких конференцій для інтернів в Україні започаткував саме ІФНМУ. Остання моніторингова група Міністерства охорони здоров’я, яка працювала в університеті, відзначила таку конференцію як позитивний і передовий досвід, і рекомендувала проводити такі заходи у всіх медичних вишах України.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma