Не кожен знає, що надмірна засмага на сонці може призвести до нашкірних ракових утворень, наприклад, меланоми. Онкологи б’ють на сполох та закликають відповідально ставитися до свого здоров’я. Невелика родимка може виявитися початковою стадією онкологічного, невиліковного у випадку задавненості, захворювання. Про все це та як вберегтися – у програмі "UA: Карпати" розповідає онкохірург, професор кафедри онкології та хірургії післядипломної освіти ІФНМУ Василь Скрипко. Подаємо скорчену друковану версію радіопрограми.

Від малого до великого

На сьогодні в Україні зареєстровано 2600 пацієнтів з меланомою, до 1000 людей щороку помирає. За останніми минулорічними даними, на обліку в нашій області знаходиться 598 пацієнтів. Від початку січня в онкологічному центрі Прикарпаття прооперована 41 особа саме з меланомою. Маленька родимка веде до великих проблем, – і це дійсно так. У кожного з нас вони є, проте не всі небезпечні. Варто розуміти, що родимка – це скупчення меланіну, який синтезується в шкірі. Коли ми на сонці, то цей синтез збільшується і з’являється засмага – це захист від проникнення в глибину тканини сонячного променя. Це захисний механізм, але коли є накопичення цього меланіну, тоді й виникає меланома. Це підступна хвороба і її треба лікувати.

На що звертати увагу?

Зі скаргами до нас потрапляють пацієнти вже на другій та третій стадіях. Іноді буває вже пізно або ж потрібна колосальна кількість зусиль, щоби врятувати людину. Чому не приходять раніше? Бо не обізнані. Хоча в нашій області щороку проходять Дні Меланоми. До речі, завдяки ранній діагностиці кількість критичних випадків зменшується.

Чітко слід розуміти, що родимки не можна травмувати. Варто бачити зміни у родинках, діаметр, колір, виділення. Якщо є зміни, варто звертатися до лікарів-онкологів. Часто люди не надають значення нібито звичайній родимці і з легкістю позбавляються від неї народними або розрекламованими способами: хімічні суміші, замороження, випалювання гарячою голкою, перев’язування ниткою тощо. Народні методи чи випалювання можуть коштувати життя людини.

Сонце – друг?

Іноді кажуть, що ракові клітини бояться сонця. Це не зовсім так. Це залежить від того на якому сонці перебуває і скільки часу. Слід розуміти, що сонце корисне, але в певній мірі. А от солярій точно шкідливий.

Про меланому ока. Це агресивна пухлина. Сонце може бути сприятливим чинником впливу, але ця не дуга не від сонця і точної причини на разі не знаємо. Часто йдеться про спадкову схильність, але чи перейде вона до факторів впливу – це залежить від різних моментів. Перш, ніж знати що та як лікувати – варто зробити якісну діагностику та звернутися до фахівців.

P.s. Нехай це літо принесе всім нам ще багато тепла , сонця і засмаги – без шкоди для нашого здоров’я! Бережіть себе і будьте здорові!

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma