У неділю, 4 листопада в концертному залі івано-франківського обласного Народного дому «Просвіта» було людно. Тут відбулася перша постановка п’єси «Мати», яку написав ветеран Івано-Франківського національного медичного університету Микола Кардащук. Постановку виконали студенти-учасники університетського драматичного гуртка.

Подія була присвячена 25-річчю входин в обласний Народний дім та 150-річчю самої «Просвіти». «Це один із заходів в цілій плеяді подій, які ми присвятили цим датам, — розповідає організатор, голова первинного осередку «Просвіта» ІФНМУ доцент кафедри мовознавства Марія Гуцол. — Це вже шоста з дев’яти п’єс Миколи Кардащука, яку ставлять на сцені. Це перша постановка п’єси «Мати».

Вистава присвячена національно-визвольній боротьбі українців у роки Другої світової війни та героїчному підпіллю у повоєнні роки. На прикладі сімейної драми в інтелігентній родині показана трагедія всього українського народу у ці буремні і трагічні роки.

«Щиро дякую долі, що зміг побачити ще одну свою п’єсу на сцені, — не приховував емоцій автор Микола Кардащук після закінчення вистави. — Історія України надзвичайно складна, трагічна і героїчна. Цей уривок з п’єси, який ми побачили сьогодні — це уособлення історії всієї України, яка сотні років боролася за свою волю і незалежність. Наша молодь боролася за українську самобутність, традиції, мову, і продовжує боротися й сьогодні. Дякую нашим студентам за цю постановку!»

«Це хвилюючі миті, — ділиться враженнями від побаченого перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк. — Микола Кардащук вніс неоціненний вклад у всіх, хто пройшов через його руки в стоматології, а також через просвітянські стежки. Він продовжує збагачувати наші душі своєю творчістю. І дуже символічно, що сьогодні саме студенти-медики поставили п’єсу нашого поважного ветерана. Дякуємо нашому автору, і бажаємо йому ще багато-багато нових звершень».

Режисер-постановник вистави — керівник драматичного гуртка ІФНМУ Наталія Козачок

В ролях студенти ІФНМУ:

Мати - Юлія Тонюк
Батько - Андрій Климчук
Син Микола - Богдан Гуцол
Донька Марічка - Юлія Федук
Начальник НКВД Вальков - Сергій Костелей
Прокурор - Владислав Пішак
Бабуся - Любов Вагилевич
Сара - Роксолана Олексюк
Поліцай - Іван Стець
Зв'язківець - Діана Дудій
Юнаки: Назар Перцович, Денис Могильний

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
19
20
21
26
27
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma