В університеті відкрили новий навчально-практичний центр баротензометричної діагностики стопи. Відтепер в Івано-Франківську за допомогою фахівців ІФНМУ можна зробити діагностику стопи, попередити серйозні недуги, зокрема, захворювання хребта.

Унікальний французький апарат баропадометр облаштували у приміщенні Обласної дитячої клінічної лікарні на базі кафедри травматології та ортопедії Івано-Франківського національного медичного університету. І вже за перший тиждень фахівці університету встигли обстежити двадцятеро дітей.

«У більшості центрів в Україні проводять тільки статичну діагностику, а у нас проводитиметься статико-динамічна, - розповідає завідувач кафедри травматології та ортопедії ІФНМУ, доктор медичних наук, професор Вадим Сулима. - Цей центр дасть змогу навчати студентів правильно діагностувати, а також ми плануємо підтримувати зв’язок з виробниками, яким надаватимемо відповідну діагностичну інформацію. Тоді можна буде адекватно призначати ортопедичні коректори, які, до речі, виготовляють не тільки для взуття, а й для колінного суглоба, хребта».

Лікар наголошує, що при правильному підборі взуття та устілок можна запобігти розвитку серйозних патологій і деформації всіх ключових суглобів опорно-рухового апарату.

«Останнім часом ми спостерігаємо збільшення захворювання стоп у дітей. А все через те, що сучасні виробники взуття економлять на якості, а батьки дивляться здебільшого на його зовнішній вигляд. Але от тривале носіння такого взуття призводить до порушення стопи. Маємо також статистику, що приблизно 70% призовників з порушенням стопи. Цю категорію також будемо обстежувати», - говорить лікар головний лікар обласної дитячої лікарні Радислав Котурбаш.

На стендах центру представлена інформація про деформацію стоп, колінних і кульшових суглобів, інше. Йдеться і про те, що установка може визначити також проблеми з хребтом.

Лікар-інтерн Андрій Срібняк вперше пройшов таке обстеження і каже, що відтепер знає: у нього в плоскостопість, передмовою до якої стали проблеми з хребтом. «Оскільки навантаження припадають на зовнішні відділи стопи, то неодмінно треба зайнятися власне корекцією стопи, - каже Андрій. - Проте спершу однозначно слід впливати на причину - проблему з хребтом». Ось такий взаємозв’язок.

Фахівці також зазначають, що деформація колінних суглобів призводить до неправильної формування постави, а перекіс хребта може призвести до сколіозу.

Як зазначив ректор ІФНМУ Микола Рожко, при підготовці приміщення до установки діагностичного обладнання було докладено чимало зусиль. «Це обладнання вимагає ідеально рівної поверхні, а тому підлогу довелося довго вирівнювати. Тоді як загалом ремонт приміщення зайняв приблизно півроку». Також ректор Рожко зазначив, що багаторічна дієва співпраця університету та практичної охорони здоров’я дає свої результати, а черговим тому підтвердженням є те, що ІФНМУ став першим університетом в Україні, який у співпраці з державним лікувальним закладом відкрив такий потужний центр.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma