Свою Україну любіть. Любіть її... Во врем'я люте. В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть. 
Т. Шевченко 

    4 травня працівники бібліотеки ІФНМУ відвідали виставку румунської фотохудожниці Іоани Молдаван «Для України, назавжди» у Івано-Франківському музеї визвольної боротьби імені С.Бандери.

  Основою музейного фонду є експонати, документальні і речові матеріали, які висвітлюють  як і події сьогодення – боротьбу за самостійність та цілісність і героїзм учасників АТО, так і історію визвольної боротьби мешканців Прикарпатського краю, діяльність Легіону січових стрільців, УНР, ЗУНР, УПА та ОУН.

  Румунський фотожурналіст Іоана Молдаван робила репортажі про Україну ще під час Революції Гідності в 2013 році. В наступні роки вона у своїх світлинах відтворила найдраматичніший та найскладніший для України час: трагедію внутрішніх біженців, повсякденне життя атовців, їхні втрати і переживання…

  Роботи  фотохудожниці – це  «справжнє обличчя» війни, тих, хто опинився віч-на-віч з цим безжалісним винаходом людства, це погляд фото художниці на подіїї в АТО.

  Фотографії Іоани Молдаван були опубліковані в «The New York Times», «Al Jazeera English», «Huffington Post», «Lens Culture», «Radio France Internationale» та «Vice».

  В 2016 році фотохудожниця взяла участь в workshop Едді Адамаса і була удостоєна Премії Bill Eppridge Memorial за Видатні досягнення і Правду в фото журналізмі, а  посольство США в Бухаресті нагородило її премією «Жінки Мужності».

  Екскурсія вразила відвідувачів своїм глибоким змістом і викликала почуття болю і гордості за свій народ.

 

Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі. 
     В. Еллан