Студенти Івано-Франківського національного медичного університету нещодавно заснували благодійну організацію «Просвіта душі і серця», яка реалізує чимало добрих справ у медичних закладах Івано-Франківська. Свідома молодь не зупиняється на досягнутому, і хоче розширити поле діяльності.

Щороку 5 грудня у світі відзначають Міжнародний день волонтера. Волонтерство або волонтерська діяльність (від латинського volo – бажання, намір) – це добровільна безоплатна суспільно корисна діяльність. За визначенням Вікіпедії, волонтерство є однією із форм благодійності і однією із підвалин громадянського суспільства. За різними оцінками, кожного року у волонтерській діяльності беруть участь понад 100 мільйонів людей, і в багатьох країнах вона забезпечує 4-8% ВВП. То ж не дивно, що з 1985 року щорічно в усьому світі 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтера.

Діяльністю, яку зараз називають волонтерською, люди займались з давніх часів. Початком сучасного волонтерського руху в західних країнах зазвичай вважають створення Міжнародного комітету Червоного Хреста, яке ініціював у 1859 році Жан Анрі Дюнан. Його ідеями стали керуватись волонтери по всьому світу. Декларація волонтерів, яка прийнята на Всесвітній конференції в Парижі в 1990 році, підтримує право на волонтерську діяльність для всіх чоловіків, жінок та дітей, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, соціального та матеріального становища.

В Україні існує давня традиція суспільної праці, взаємодопомоги, піклування про ближнього. Найбільш потужний сплеск волонтерської діяльності в Україні, спричинений подіями Євромайдану та війною на сході, відбувся в 2014 році. Крім того, українські волонтери займаються просвітництвом, профілактикою негативних соціальних явищ, організацією дозвілля дітей та молоді, соціально-правовим захистом.

15 липня цього року в Івано-Франківську заснували благодійну організацію «Просвіта душі і серця». Організація нараховує близько 70 волонтерів, серед яких основна більшість — студенти ІФНМУ. Одним з основних напрямків своєї діяльності активісти бачать роботу в медичних закладах міста та області. Волонтери активно працюють у Центральній міській клінічній лікарні, у відділеннях, де багато прикутих до ліжка пацієнтів, зокрема, у хірургічному, неврологічному, терапевтичному, де зайвим вправним рукам завжди раді. А щирі посмішки нових помічників і їх бажання допомогти немічним людям викликають повагу і захоплення.

Саме в Міжнародний день волонтера, 5 грудня, учасники БО «Просвіта душі і серця» організували невеличкий вечір-святкування півріччя своєї організації, на якому також підвели перші підсумки діяльності.

Засновниця благодійної організації, студентка третього курсу ІФНМУ Катерина Масляк каже, що необхідно розширити поле діяльності. «Члени нашої організації нині активно працюють не тільки в Центральній міській клінічній лікарні, а й у хоспісі, Міській дитячій лікарні, — розповідає Катерина Масляк. — Ми плануємо активно долучатися до роботи в Обласній дитячій лікарні та Обласному онкологічному диспансері. Крім того, проводимо тренінги та додаткові заняття з психології з волонтерами».

Разом з Катериною Масляк працюють найактивніші помічники Олександр Зуєв, Любомир Бойчук, Марта Юркевич, Ліза Хомутовська, Сергій Костелей, Лілія Петруньків, Ірина Ткачук, Божена Веко. Цей список можна доповнювати ще добрим десятком імен.

«Моїм глибоким переконанням є те, що така діяльність нашої молоді заслуговує на глибоку повагу, — каже завідувач неврологічного відділу для хворих з порушенням мозкового кровообігу ЦМКЛ Ірина Кобець. — Адже вони присвячують волонтерству і благодійності чимало зусиль, вільного часу, юного запалу і щирості почуттів. Я впевнена, що з такою молоддю Україна має велике майбутнє».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
3
6
8
10
13
14
15
16
21
22
23
24
27
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma