З перших днів весняного навчального семестру на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету за підтримки ректорату запрацювала навчальна лабораторія експрес-аналізу, яка суттєво розширила можливості діючого навчально-практичного центру.

Новий гематологічний автоматичний аналізатор MicroCC-20Plus (США) придбано рішенням ректорату для посилення практично-орієнтованої складової підготовки студентів, інтернів та лікарів-курсантів. П’ять співробітників кафедри пройшли спеціальне навчання і готові передавати свої практичні вміння студентам університету.

Автоматичний прилад здійснює в ході загального аналізу крові багаторівневу диференціацію підрахунку лейкоцитарної формули та побудову гістограм. Пам’ять новопридбаного гематологічного аналізатора розрахована на 50 000 зразків, а спеціальний порт забезпечує можливість підключення персонального комп’ютера, в той час, як результати досліджень виводяться на вбудований термопринтер. Негайне отримання результатів аналізу зразків крові зменшує кількість гематологічних артефактів, а технологія проточної лазерної цитометрії гарантує точність результатів.

За допомогою автоматичного гематологічного аналізатора можна визначати впродовж 60 секунд не лише стандартні показники, такі як концентрація гемоглобіну, кількість еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, але й низку важливих параметрів, до прикладу, MCHC (середня концентрація гемоглобіну в еритроцитарній масі), MCV (загальний об’єм еритроцитів в крові), MCH (середня концентрація гемоглобіну в еритроциті), RDW (індекс розподілу еритроцитів) тощо. Також обладнання дає змогу визначити причини анемії завдяки підрахунку абсолютної кількості ретикулоцитів.

Студенти шостого курсу факультету підготовки іноземних громадян вже мали змогу взяти участь в першому з серії запланованих майстер-класів з використанням нового автоматичного гематологічного аналізатора і тепер активно діляться своїми враженнями в соціальних мережах (дивіться фотографії).

«Завдяки такому обладнанню вдалось вивести педагогічний процес на якісно новий рівень, — зазначає завідувач кафедри, професор Іван Тітов. — Тепер студенти, інтерни і лікарі-курсанти можуть опановувати практичні навики на рівні з своїми колегами із закордонних вузів. Окрім цього, практичні вміння з лабораторної експрес-діагностики можуть дуже знадобитися сімейним лікарям, адже в перспективі всі амбулаторії загальної практики і сімейної медицини будуть оснащені таким обладнанням».

Йти в ногу з часом вже стало традицією для кафедри анестезіології та інтенсивної терапії. Кілька років тому кафедра анестезіології та інтенсивної терапії вже розпочала впроваджувати в клінічну практику та педагогічний процес аналізатор електролітів та газового складу артеріальної крові OPTI CCA TS (США) – своєрідний «must have» для відділення реанімації та інтенсивної терапії. Прилад дає унікальну змогу впродовж однієї хвилини виміряти такі показники, як pH, PCO2, PO2, Na++, K+, глюкозу, гемоглобін, гематокрит, лактат, SаO2, що дозволяє лікарю приймати клінічно обґрунтовані рішення.

Після створення комп’ютерної платформи для дистанційного запису на майстер-клас, студенти університету зможуть опанувати власноручне виконання лабораторного експрес-дослідження на найсучасніших лабораторних аналізаторах, лінійку яких невдовзі має поповнити біохімічний напів-автомат.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma