Цьогоріч колядників і вертепів в Івано-Франківському національному медичному університеті було до вибору, до кольору. Традиційне вертепне дійство представив й університетський відділ освітньо-виховної роботи та організації дозвілля. 25 учасників колядували в бібліотеці університету та на Вченій раді для викладачів. Дійство навіть транслювали в прямому ефірі представники місцевих засобів масової інформації.

«Минулого року ми щедрували, позаминулого маланкували, а цьогоріч вперше за останні кілька років зробили традиційний вертеп, — розповідає начальника відділу освітньо-виховної роботи та організації дозвілля ІФНМУ Ірина Лесів. — Студенти не лише вчили слова, але й охоче робили реманент до вертепу. Хотілося створити гарні образи. Для Ірода шили плащ, сорочки для пастухів, головні убори. Коштурі, косу, зірку виготовляли майстри в столярній майстерні університетського адміністративно-господарського відділу».

«У роботі зі студентами завжди є певні труднощі, адже їхнє головне завдання — вчитися, здавати модулі, кроки, іспити, — розповідає автор сценарію вертепу, художній керівник Марія Цвік. — Тому складно було організовувати репетиції, хотілося більше спільних зведених репетицій».

Сценарій зробили компілятивний. Основа — народний традиційний вертеп. Частина колись була записана на Коломийщині. Під час дійства звучали унікальні піснеспіви. «Рік новий на порозі, а ми ще в дорозі», — ця давня колядка записана у Тлумацькому районі. Ще одна — в Галицькому. Автором частини віншувань є прикарпатська поетеса Іванна Мошура.

«Вертеп має значення для пропагування національної культури, і велику охоту до нього виявили наші іноземні студенти, один з них дуже органічно акомпонував на гітарі, троє зіграли Царів зі Сходу, — продовжує Марія Цвік. — Дуже важливою була робота над образами. Підготовка костюмів була особливо захоплюючою, адже створювали їх в нашому відділі власноруч, всі разом. Це дуже клопітка і масштабна робота — одягнути 25 людей. Але нам це вдалося».

Студентський вертеп, який підготував Центр культури і дозвілля ІФНМУ, під час засідання Вченої ради навіть транслювали в прямому ефірі. А хто не бачив... ще має змогу переглянути. Наздоганяйте: https://goo.gl/NuQBmo

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
11
13
15
16
17
22
23
24
25

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma