У вівторок, 23 січня, одразу в кількох корпусах Івано-Франківського національного медичного університету лунала коляда. Привітати з зимовими святами своїх колег приїхав об’єднаний студентсько-викладацький вертеп Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського (ТДМУ).

Коляда розпочалась із холу центрального корпусу ІФНМУ, де тернополян зустріли ректор ІФНМУ, професор Микола Рожко, перший проректор, професор Ганна Ерстенюк, заступник ректора з виховної роботи, доцент Ігор Ванджура, викладачі та студенти вишу. Після цього колядники відвідали морфологічний, фізіологічний корпуси та університетську бібліотеку. У морфологічному корпусі гостям провели коротку, але дуже цікаву екскурсію унікальними аудиторіями та Анатомічним музеєм.

За словами проректора ТДМУ з наукової роботи, професора Івана Кліща, візит тернопільського вертепу став своєрідною відповіддю на відвідини народної чоловічої хорової капели «Сурма» імені Богдана Волосянка ІФНМУ, яка у червні 2017 року завітала на конференцію трудового колективу та святкування Дня медичного працівника в ТДМУ. «Ми були захоплені вашим хором і думали, як же ж вам відповісти за той чудовий подарунок, — розповідає Іван Кліщ. — Тож ми вирішили приїхати до вас поколядувати. Ми хочемо, аби ті добрі традиції дружби і партнерства, які є між нашими двома університетами, продовжували жити і розвиватися. Це для нас основне».

Вертеп ТДМУ — результат спільної роботи університетського хору і студентської театральної студії «Арт-драма». Щороку творчий осередок викладачів і студентів готує нову святкову програму.

В театральній студії ТДМУ займається 12 учасників, кожних три місяці там ставлять нову виставу. На сцені вже були «Безталанна» Івана Карпенка-Карого і «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького. До Всесвітнього дня театру 27 березня юні актори планують поставити комедію «Сімейна вечеря» французького драматурга Марка Камолетті.

«Цьогорічний вертеп через канікули і сесію ми готували всього два тижні, — розповідає керівник студії «Арт-драма», актриса Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Христина Гуменюк. — Я дуже задоволена учасниками нашої студії. Попри те, що вони є студентами-медиками і мають величезні навантаження під час навчання, це дуже щирі, артистичні і творчі люди, які серйозно ставляться до кожної нашої постановки. Маємо чудовий колектив».

Під час виступів вертепу з Тернополя франківська публіка заслуховувалась професійним виконанням доволі рідкісних колядок. Вже три роки художнім керівником хору ТДМУ є колишній студент цього ж університету, а нині лікар-інтерн другого року навчання Тарас Бідованець. Він має середню музичну освіту, і ось тепер в університеті отримав можливість розкрити цю сторону своєї особистості.

«Наш хор об’єднує як студентів, так і викладачів, маємо в середньому понад 30 учасників, — розповідає Тарас Бідованець. — Ми спільно вирішували, які колядки будемо співати. Виконуємо «Народився Бог на санях» Богдана-Ігоря Антонича, яка останнім часом стала доволі популярною, її переспівує навіть Христина Соловій, звісно співаємо «Щедрик», це класика, замахнулись на відому народну щедрівку «Павочка ходить», яка є дуже потужною у виконанні хору імені Верьовки. Маємо в репертуарі й багато інших композицій».

«Від усього університетського колективу уклінно дякуємо нашим гостям за те, що завітали до нас навіть у такі непрості погодні умови, — говорить ректор ІФНМУ Микола Рожко. — Цей вертеп і коляда — просто неймовірні. Дякуємо, що ми мали змогу знову повернутися в атмосферу цих чудових свят. Наші університети дійсно тісно дружать, ми поважаємо один одного, співпрацюємо і допомагаємо. Дай Боже, щоб ми й далі розвивалися, були самодостатніми та успішними».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma