У середу, 7 лютого, у залі засідань центрального корпусу Івано-Франківського національного медичного університету з відбулася зустріч зі студентами, присвячена 89-й річниці утворення організації українських націоналістів (ОУН).

Організатором та ведучим заходу був доцент ІФНМУ та Голова Івано-Франківської обласної ОУН Микола Сулятицький. "Сьогодні в нашому університеті відзначається видатна дата в історії України, — говорить Микола Сулятицький. — Як правило, ми відзначаємо День Незалежності, День Конституції, День Захисника Вітчизни, і десь поміж цими святами затирається одна дуже потужна дата, коли у 1929 році 3 лютого постала організація, яка і привела до того, що ми маємо сьогодні незалежність. Саме ці люди, ці відчайдухи зрозуміли, що це питання залишати не можна. І зрештою їхня боротьба увінчалася проголошенням української незалежності, але боротьба за українську державу триває".

Студентська молодь медичного університету ознайомилася як із історичними передумовами утворення ОУН, так сучасними тенденціями націоналістичного руху краю та України загалом.

На заході виступили Голова Всеукраїнського братства УПА Богдан Борович, директор обласного музею визвольної боротьби ім.С.Бандери Ярослав Коретчук, Координатор ІФОНГПО "Національний вибір" Богдан Юращук, депутат обласної ради Сергій Адамович, очільник обласної організації "Національний корпус" Сергій Сивачук та керівник обласного штабу організації "Правий сектор" Олександр Сачко.

"Ті події, які супроводжували сотні років українського державотворення, як правило, творили молоді люди, — говорить Сергій Адамович. — Ці молоді люди жертвували всім, адже вони ще практично нічого не бачили у цьому житті. Вони часто не є пошановані сьогодні. Я довший час працював в архіві СБУ над справами нереабілітованих упівців. Середній вік цих людей — 23-25 років. Їхній подвиг досі не пошанований в державі, за яку вони боролися. Хочу звернутися до студентів-медиків. Серед тих, хто боролися за незалежність було багато інтелігенції, юристів, а зокрема й лікарів. Вони витягували на своїх плечах цю державу. Тому за вами майбутнє, будьте достойними своїх попередників". Сергій Адамович передав для бібліотеки університету примірники своєї книги, в яку увійшли згадані дослідження архівів СБУ.

Під час заходу діяла виставка матеріалів з історії ОУН з приватної колекції Юрія Гудчака. Чудовим художнім доповненням заходу були виступи студентської художньої самодіяльності студентів Володимира Жилюка, Іванни Максимчук, Уляни Чміль та Ірини Кривень.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma