Днями в Івано-Франківську бригада хірургів під керівництвом професора кафедри хірургії№2 та кардіохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Пилипчука провела дві унікальні операції — лапароскопічні цистоентеростомії.

Операції відбувалися з приводу кісти підшлункової залози. До складу операційної бригади також входили доцент кафедри Володимир Галюк, завідувач хірургічного відділення обласної клінічної лікарні Ігор Галіпчак, лікар-хірург Оксана Дирів, лікар-анестезіолог Володимир Протас.

20180213pylypchuk

"Такі операції на базі нашого панкреатологічного центру в обласній клінічній лікарні ми проводимо вже понад 10 років, але досі вони відбувалися тільки відкритим способом, тобто це був розріз, лапаротомія. Цей метод є більш травматичний, призводить до більшої крововтрати, може давати ускладнення, а відтак хворі довше знаходяться на лікуванні в лікарні, — розповідає професор Володимир Пилипчук. — А лапароскопічний метод є малоінвазивний. Така операція не займає більше часу, ніж відкрита, але вона є менш травматичною, і завдяки цьому реабілітація хворих відбувається значно швидше. Так, два хворих, про яких йде мова, на п'яту і шосту добу без ускладнень були виписані додому".

Кафедра хірургії№2 та кардіохірургії активно впроваджує лапароскопічний метод у хірургічну практику. Так, в листопаді минулого року бригада хірургів під керівництвом професора Володимира Пилипчука вперше в західному регіоні виконали лапароскопічну резекцію підшлункової залози по причині пухлини тіла підшлункової залози. Пацієнта тоді виписали вже на сьомий день.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma