За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я 11 квітня відзначається Всесвітній день привернення уваги суспільства до хвороби Паркінсона. З цієї нагоди, вже традиційно, працівники обласного клініко-діагностичного кабінету для хворих з екстрапірамідною патологією при кафедрі неврології та нейрохірургії ІФНМУ професор Вікторія Гриб та доцент Софія Геник провели акцію під гаслом «Я не хворію, я живу з хворобою Паркінсона».

У четвер, 12 квітня, в обласній клінічній лікарні відбувся захід, присвячений приверненню уваги суспільства до проблем людей з хворобою Паркінсона. Організатори запросили людей з хворобою Паркінсона, їхніх рідних та близьких, лікарів різних спеціальностей, студентів.

«Наш кабінет для хворих з екстрапірамідною патологією працює з 2011 року, — розповідає Вікторія Гриб. — Ми працюємо з людьми, які мають порушення рухових функцій, які призводять до погіршення якості життя. На жаль, сьогодні у світі немає нікого, хто може зробити все для людини з хворобою Паркінсона. Але чим можемо, тим ми допомагаємо. Ще нікого не відправили з цієї лікарні ні з чим. Наразі ми просто пристосовуємося і живемо разом з цією хворобою, живемо з Паркінсонізмом».

На початку семінару присутні отримали приємний сюрприз — виступ студентів факультету підготовки іноземних громадян під керівництвом викладача кафедри мовознавства Ольги Баб’як. Українські та закордонні пісні у виконанні студентів-іноземців раз-по-раз зривали оплески.

Після імпровізованого концерту прозвучали доповіді організаторів та психіатра Івана Ромаша щодо основних моментів діагностики, лікування та життєдіяльності при хворобі Паркінсона. Також відбувся цікавий майстер-клас ерготерапевта Наталії Василів.

Нагадаємо, у переддень семінару, 11 квітня, в Івано-Франківську відбулося інформування мешканців про хворобу Паркінсона. Інтерни-неврологи та студенти 11- групи стоматологічного факультету пропонували жителям міста заповнити анкету щодо основних аспектів захворювання та вручали пам’ятки з інформацією про недугу.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma