Кожної середи о 17:00 на кафедрі клінічної анатомії та оперативної хірургії відбуваються дуже велелюдні засідання студентського наукового гуртка. Щотижня його в середньому відвідує 50-60 студентів-другокурсників медичного факультету із 79 записаних. Іноді викладачі навіть змушені проводити заняття у двох найбільших кабінетах кафедри одночасно. Як же живе гурток, який користується такою великою популярністю?

Можливо популярність цього гуртка пов’язана з тим, що гуртківці мають змогу під контролем викладача навчитися самостійно в’язати вузли не тільки вручну, а й інструментальним методом, освоїти техніку накладання різних видів швів, зокрема швів на шкіру (простий вузловий), фасції (обвивний безперервний), м’язи (П-подібні), кишечник (шви Шмідена, Ламбера тощо), сухожилки (шов Кюнео), судини (Кареля, Морозової, Полянцева-Горселя), спробувати лапароскопічно в’язати вузли, накладати різні види анастомозів на кишечник, формувати гастростому за Вітцелем і Топровером. А ще студенти вперше пробують на собі роль члена хірургічної бригади, оскільки на двох із засідань у цьому семестрі викладачі вже провели оперативні втручання на кроликах: «Трахеостомія з метою відновлення прохідності дихальних шляхів» та «Лапаротомія на тварині у стерильних умовах». Планується також проведення операції «Апендектомії».

Слід зазначити, що на початку засідання найактивніші гуртківці, як правило, презентують короткі доповіді по тематиці гуртка, пригадуючи таким чином теоретичний матеріал з нашої дисципліни. Тематичні заняття проводять почергово різні викладачі кафедри. Це дає змогу студентам не тільки познайомитися з викладацьким колективом, а й поділитися досвідом, специфікою викладання. Можливо, це також зацікавлює студентів.

«Серединну лапаротомію проводила хірургічна бригада у складі Володимира Середи, Івана Голубки, Ростислава Фіцича, Владилава Шнайдера, Ірини Полюк, Софії Торянік, Андріани Мельник, — розповідають на кафедрі. — Під час виконання операції ми старалися націлити увагу студентів на правильності підготовки бригади до операції, послідовності дій медсестри щодо одягання бригадою стерильних халатів та рукавичок, порядку підготовки інструментального столика, обкладання операційного поля, правилах користування та позиціях інструментів у руках хірурга, пошаровості роз’єднання та з’єднання тканин. Студентам вдалося також підшити тваринці лапаротомні серветки до очеревини та провести ревізію ОЧП. Усі присутні мали змогу побачити хід операції на екрані завдяки відеодемонстрації на екрані за допомогою мультимедійного проектора».

На одному із засідань виникла ідея провести своєрідний експеримент. Студентам четвертого курсу, які навчалися на кафедральному елективному курсі «Техніка хірургічних маніпуляцій та невідкладних оперативних втручань», запропонували провести майстер-клас для молодших колег — другокурсників. Під контролем викладачів кафедри, завдяки роботі хірургічних бригад в умовах загальної анестезії, тваринкам проведена тимчасова трахеостомія. Присутні могли оцінити роботу двох операційних бригад. До складу першої увійшли четвертокурсники Андрій Багрій, Богдан Люшин, Євген Сенейко, Богдана Закорчемна та Юлія Качанюк. Серед присутніх другокурсників обрали хірургічну бригаду у складі Владислава Шургая, Марії Цідило, Мар’яни Копилець, Ілдіки Ласло та Андріани Мельник. Слід відмітити і вдалу роботу анестезіолога Валентина Романюка, котрий посилено працював на дві бригади. Важливим показником є швидкість виконання самої операції, що була на 44 хвилини швидша у першої бригади завдяки злагодженій відпрацьованій послідовності дій, де кожен учасник чітко виконував свою роботу, а також якість та швидкість накладання хірургічних швів інструментальним методом.

«Відрадно спостерігати, як наша робота приносить результати, як вміло працює хірургічна бригада, що відвідувала елективні курси на нашій кафедрі на третьому, четвертому, а планують і на п’ятому роках навчання, — кажуть викладачі кафедри. — Тому, шановні студенти, приходьте до нас на курси за вибором і спробуйте себе у якості юного хірурга. Не пошкодуєте!

Дорогі студенти, на нашій кафедрі ви маєте можливість виконувати операції в умовах, наближених до реальних. Провідні медичні університети Європи уже давно використовують практику майстер-класів студентів старших курсів для молодших, адже це наглядно показує, яких результатів може досягнути здібний студент за роки навчання в університеті завдяки наполегливій роботі. Наші заняття підтверджують правдивість «Піраміди навчання» за даними національного тренінгового центру США, згідно якої найвищі рівні знань студенти отримують через практичну діяльність (75%) та навчання інших, а також завдяки застосуванню отриманих даних на практиці. Звичайно, робота в операційній – це титанічна праця, що вимагає не тільки витримки, а й ґрунтовних знань топографічної будови органів і систем організму».

P.S. Chirurgus curat manu armata (Хірург лікує озброєною рукою).

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
13
14
15
20
21
22
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma