Днями, 19-20 квітня, в Харкові на базі Національного фармацевтичного університету (НФаУ) відбувся семінар-нарада завідувачів однопрофільних кафедр вищих навчальних закладів Міністерства охорони здоров’я України «Актуальні питання оптимізації навчального процесу з дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)”». Захід провели у рамках ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Гуманітарна складова у світлі сучасних освітніх парадигм».

Організаторами семінару-наради стали опорна кафедра українознавства та латинської мови НФаУ (фармацевтичний напрям) та опорна кафедра мовознавства ІФНМУ (медичний напрям). У роботі семінару-наради взяли участь понад 20 представників вищих навчальних закладів МОЗ України з Харкова, Івано-Франківська, Києва, Львова, Тернополя, Вінниці, Одеси, Запоріжжя, Полтави, Рубіжного. ІФНМУ представляла завідувач кафедри мовознавства професор Світлана Луцак.

«Під час наради учасники порушили питання про виховний потенціал і значення гуманітарних дисциплін у системі фахової підготовки студентів, — розповідає Світлана Луцак. — Також було наголошено на важливості формування мовно-професійної компетентності та запровадження ІТ-технологій у процес викладання мовних дисциплін тощо».

За результатами обговорення рекомендовано до затвердження Центральному методичному кабінету з вищої медичної освіти МОЗУ проекти примірних програм навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» та курсів за вибором «Теорія і практика професійної мовної комунікації», «Культура мовлення» (для студентів першого року навчання відповідно до примірного навчального плану додипломної підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 228 «Педіатрія»). Ці програми підготував колектив опорної кафедри мовознавства ІФНМУ.

Учасники семінару-наради ухвалили рішення клопотати перед МОЗ України про надання навчальним частинам профільних вишів рекомендацій щодо збереження дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» як нормативної в навчальних планах усіх вишів і всіх спеціальностей, а також про включення навчальної дисципліни «Культура наукової мови лікарів/фармацевтів: термінологічний аспект» у плани підготовки доктора філософії.

Важливим доповненням семінару стала культурна програма, яка допомогла учасникам зануритися в сакральну атмосферу Харкова. Екскурсію центром міста провів поет і мистецтвознавець, директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» Михайло Красиков. Учасники наради мали можливість відвідати Успенський та Благовіщенський собори, побувати на подвір’ї Покровського монастиря, побачити Майдан Конституції, будівлі першого університету в Харкові (колишній імператорський палац), сучасний Харківський національний медичний університет та університет імені В.Н. Каразіна. Окремою частиною екскурсії стали відвідини будинку «Слова», який на початку ХХ століття був провідним центром життя Харкова, а сьогодні є мовчазним свідком розправи влади СРСР над українською інтелігенцією.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma