Продовжуємо репортажі про клінічні бази Івано-Франківського національного медичного університету, де студенти вивчають і вдосконалюють практичні навички, необхідні для своїх майбутніх професій. Сьогодні розповімо про відділення фізіотерапії обласної клінічної лікарні.

Фізіотерапевтичне відділення займає три поверхи терапевтичного корпусу ОКЛ і за матеріально-технічною базою, кількістю фізіотерапевтичних методів і методик, які тут використовують, воно є одним з кращих не тільки на Прикарпатті, а й в Україні. Тут діють кабінети електролікування, електросну, УВЧ - терапії, теплолікування, мікрохвильової терапії, грязелікування, магнітної терапії, лікувального масажу, ультразвукової терапії, лікувальної фізкультури, лазерної терапії, рефлексотерапії, інгаляторій тощо. Тож особливо корисним повчитися на такій базі є майбутнім ерготерапевтам і фізичним реабілітологам, яких з цього навчального року готують в ІФНМУ.

«Наше відділення надає висококваліфіковану фізіотерапевтичну допомогу населенню Прикарпаття. Фізична терапія зараз лише набуває актуальності в Україні, — каже завідувач відділення фізіотерапії ОКЛ Євген Штайден, який працює тут з 1986 року,коли відділення здали в експлуатацію. — Дуже важливо, щоб ця галузь розвивалась, вдосконалювалась, набувала нового змісту. Нам потрібно запозичувати методи фізичної реабілітації, які зараз поширені в країнах Європи, США. Ми постійно їздимо на конференції, курси вдосконалення, але цього все одно недостатньо, бо є брак коштів для купівлі нової апаратури, яка виробляється переважно за кордоном і є дорогою. Ми потребуємо кращого матеріально-технічного забезпечення».

Зараз студенти-реабілітологи відвідують клінічні бази маленькими групками по троє чоловік, і завдяки цьому заняття є особливо пізнавальними і ефективними. Часто вони можуть на собі відчути ту чи іншу фізіотерапевтичну процедуру, детально розпитати викладача про обладнання та особливості його застосування.

«Сьогодні я вперше побачила голкотерапію, спелеотерапію, ампліпульс, — ділиться враженнями студентка першого курсу ІФНМУ Даніела Брус. — Найбільше вразила голкотерапія, яку я змогла спробувати на собі. Я думала, що це досить боляче, а насправді відчуття м’якші. Зараз ми вивчаємо лише основи свого майбутнього фаху, але вже зараз нам дуже цікаво».

«Коли до нас приходять студенти, ми робимо наголос на дві основних навички — електрофорез і магнітотерапія, звісно, розказуємо і показуємо й інші методи і методики у фізичній терапії та реабілітації, — каже асистент кафедри внутрішньої медицини №1 Олександр Штефюк. — Ерготерапія і фізична реабілітація — це майбутнє як для України, так і для всього світу. Без неї не можна уявити якісне відновне лікування пацієнтів. Гарне відновне лікування — це запорука того, що пацієнт буде рідше приходити в клініку. Думаю, ця галузь буде дуже активно розвиватися найближчими роками».

Раніше у циклі репортажів ми вже розповідали про про те, як майбутні ерготерапевти навчаються на клінічній базі Івано-Франківського обласного лікувально-фізкультурного центру «Здоров’я», про навчання на клінічній базі Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної допомоги, а також про співпрацю ІФНМУ з Інститутом вертебрології та реабілітації. Невдовзі ми розповімо про ще кілька навчальних баз, особливості їхньої роботи та студентської практики.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma