Щодня ніхто з нас не застрахований від травм. Часто після звичного лікування пацієнт забуває або недооцінює таку важливу складову одужання, як фізична реабілітація, яка скерована на те, щоб відновити діяльність травмованого органу чи кінцівки. Вже рік в ІФНМУ навчають фізичних терапевтів та ерготерапевтів. Незабаром університет знову запропонує абітурієнтам вступ на нову спеціальність й здобути фах такого потрібного сьогодні в Україні ерготерапевта… Ми тим часом пропонуємо ознайомитися зі стислим записом розмови радіопрограми та (або) прослухати її повну версію на ТРК «Карпати».

Тож чому реабілітація посяде ключове місце в сучасному суспільстві та медицині, та чому так затребувані фахівці, яких в Україні практично немає розповідають завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини ІФНМУ Василь Міщук та головний лікар Івано-Франківського обласного лікувально-фізкультурного центру «Здоров’я», асистент цієї ж кафедри Роман Гриневич.

На сьогодні є декілька видів реабілітації: медикаментозна, соціальна, психологічна, і звісно ж, фізична реабілітація, якої потребують найбільше люди після травм.

Роман Гриневич акцентує, що сьогодні потреба в реабілітації зросла, адже зросла кількість інсультів, інших захворювань. А отже затребуваність фахівців з ерготерапії зростатиме.

«Тішить те, що наш медичний університет один з перших в Україні розпочав професійну підготовку таких фахівців. Раніше їх не готували в жодному виші», — говорить лікар.

Зауважимо, що перший рік навчання на спеціальності «Фізична реабілітація та ерготерапія» цьогоріч завершать 32 студентів, які вже протягом року здобували не лише теоретичні, але й  практичні знання.
Завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини ІФНМУ Василь Міщук розповідає, що у світі питання реабілітації та роботи ерготерапевтів вже не нове. І там є фахівці, які можуть повернути людину до життя, якщо не повністю, то хоча б частково відновити її функції, спроможність робити те, чим вона займалася  до недуги.  Василь Міщук відзначає позитивним фактором те, що в  Україні повернулись до цієї проблеми. Про програму навчання ерготерапевтів в ІФНМУ розповідає з оптимізмом:

«Ми використовуємо зарубіжний досвід, демонструємо  фільми, у яких йдеться про досвід роботи ерготерапевтів закордоном. Посилено працюємо над розробкою навчально-практичних баз, щоб студенти могли відпрацьовувати все, чому вчаться. Невдовзі в університеті відкриють два навчально-тренувальні центри, де наші спеціалісти зможуть відпрацювати усі методики, починаючи від користування ходунцями і закінчуючи навчанням пацієнта заїздити на візку в автобус. Крім фільмів ми адаптували зарубіжні навчальні програми...»

Серед Європейських країн Україна в лідерах  за темпами розвитку ішемічних хвороб, тому наслідки цих хвороб бувають різними й це треба розуміти. Частина з людей стають інвалідами і потребують допомоги, їхні родичі  - теж. Часто , таку людину варто повернути до життя.

«В Івано-Франківському обласному лікувально-фізкультурному центрі «Здоров’я» займаємось не тільки оглядом спортсменів і допуском їх до тих чи інших змагань, а й їхньою реабілітацією», – розповідає головний лікар закладу Роман Гриневич. - Нам сподобалась ідея,  щоб студенти приходили до нас і на практиці бачили як працювати з такими пацієнтами. Вони  навчаються у нас упродовж дня,  дивляться як минає  фізична терапія, лікувальний масаж».

Крім того, студенти працюють ще на десяти інших навчальних базах. Таким чином мають змогу знайомитися зі специфікою майбутньої професії, з усіма напрямами реабілітації. «Вони вже знають що і для чого вчити, - зазначає Василь Міщук. -  Таке збагачення практичними навиками у реабілітаційних центрах вже поступово готує їх до майбутнього. Зважаючи на те, що на разі спеціалістів в Україні практично немає, а попит постійно зростає, ці люди після випуску будуть швидко працевлаштовані. Якщо вони прийдуть з дипломом фізичного чи ерготерапевта, то їх  візьмуть на роботу без вагань».

Нагадаємо також, що у серії репортажів з клінічних баз, де вчаться майбутні ерготерапевти, ми розповідаємо детально про ті можливості, які пропонує на сьогодні університет, щоби якісно підготувати  фахівців з фізичної реабілітації та ерготерапії. Зокрема, ви можете ознайомитися, як майбутні ерготерапевти навчаються на клінічних базах Івано-Франківського обласного лікувально-фізкультурного центру «Здоров’я», Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної допомоги, відділення фізіотерапії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, а також про співпрацю ІФНМУ з Інститутом вертебрології та реабілітації.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma