Щорічно 25 травня відзначається Всесвітній день щитоподібної залози. Не секрет, що Прикарпаття належить до йододефіцитних регіонів. Про здоров’я щитоподібної залози у програмі "UA: Карпати" розповідає онкохірург, професор кафедри онокології та кафедри хірургії післядипломної освіти ІФНМУ Василь Скрипко.

Основна причина захворювання — йододефіцит?

Йодована сіль — основне джерело йоду для нас і профілактики йододефіцитних захворювань. Якщо ми говоримо про вузли щитоподібної залози — це те питання, яке зараз є проблемним у світі. Не зважаючи на профілактику йододефіцитних захворювань, проблема онкологічних захворювань щитоподібної залози є, адже є рак щитоподібної залози. Інформації, що йододефіцит є причиною розвитку раку, в наукових джерелах нема, крім фунікулерного виду раку, який доведений на практиці.

Прикарпаття лідер за захворюванням на фунікулерний рак

В нашій області останніми роками ми виявляємо більшу кількість фунікулерного раку, аніж наші колеги європейці. Якщо в регіоні є йододефіцит, це не означає, що раком щитоподібної залози можуть захворіти всі. Жінки частіше хворіють цим захворюванням, ніж чоловіки, проте немає чіткого пояснення, чому так відбувається. Причиною можемо назвати і Чорнобильську катастрофу. Ми бачимо що опромінення щитоподібної залози має негативні наслідки. Достатньо посиленої дози опромінення, і наслідок буде, і це може бути папілярний рак щитоподібної залози.

Чи допоможе профілактика?

Профілактика йододефіциту повинна бути комплексною. Повинно бути збалансоване харчування, рослинна їжа, фрукти, перебування на чистому повітрі. Якщо хотіти цілеспрямовану профілактику – має бути йодована сіль, яка має певний термін зберігання.

Коли ми говоримо про брак йоду синтезу гормонів щитоподібної залози, тоді проявляється інша симптоматика, це є втома, брак сил. А коли ми говоримо про вузли щитоподібної залози, які науково називаються пухлинами, то серед доброякісних може бути злоякісна, і її треба виявити. Потрібна дуже добра діагностика.

Як визначити?

Причина виникнення вузлів має кілька факторів, це і брак йоду, і порушений відтік щитоподібної залози. Справжніх причин виникнення раку визначити ми не можемо. Проте ці випадки збільшуються. Часто пацієнти знаходять в шиї нові утвори, знаходять випадково, при голінні чи повороті шиї. При цій недузі пацієнт нічого не відчуває. Новоутвір ніколи не перетворюється на рак.

Дорога діагностика допоможе?

Я акцентую увагу на тому, що варто йти до лікаря і важливо поставити точний діагноз. За даними ультразвукової діагностики дуже важко визначити ракові утворення, тому це потребує часу. В Україні з`явився метод еластографії, проте він теж лише попередній і відносний. Не обов’язково робити дорогі процедури. Для такого аналізу вистачить звичайного УЗД — ефект той самий.

Доброякісне і злоякісне утворення

По ультразвуковій діагностиці можемо лише виявити чи є новоутвір. Зараз ми використовуємо безболісний метод біопсії вузла, тобто коли пацієнт приходить, наша мета надати консультацію і провести огляд. І цю біопсію ми проводимо під датчиком ультразвукової діагностики. Вже наступного дня пацієнт має точний діагноз. Але знову ж таки важлива правильна діагностика. Чим раніше діагностована проблема тим більша ймовірність навчитись з нею жити.

У 2013 році летальність в нашій області складала 24%, це найбільше в Україні. Загальний показник США до прикладу ми маємо 1,5%, а по Україні складає 8%. Переважно люди помирають через пізню діагностику. Зараз летальність знизилась, але не на багато.

Якщо є виявлені вузли в щитоподібній залозі, треба звернутися до онкохірурга чи хірурга , досвідченого лікаря-ендокринолога. Якщо навіть випадково помітили якісь зміни – звертайтесь до спеціалістів.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma