Триває державна атестація випускників Івано-Франківського національного медичного університету. Як відомо, суттєва частина контролю знань студентів-медиків проходить на практиці. То на яких клінічних базах здають держіспити іноземні студенти та що кажуть про їхній рівень підготовки викладачі? Нагадаємо, попередньо ми писали про успішні результати Кроку.

«Вчасна підготовка документації та секретаріату дозволяє забезпечити одночасне проведення іспитів на усіх п’яти клінічних базах, — розповідає голова державної атестаційної комісії з випуску студентів факультету підготовки іноземних громадян, професор Олег Ткачук. — Початку екзаменів передує кількатижнева організаційна підготовка, завдяки чому працюємо злагоджено, чітко і якісно. Крім того, активні постійні співбесіди наших викладачів з випускниками забезпечують об’єктивний аналіз знань та вмінь».

На кафедрі акушерства та гінекології предметну комісію очолює доцент Світлана Остафійчук. Прийом практичних навичок біля ліжка вагітних та породіль, перевірка маніпуляцій у симуляційному центрі на манекенах та відеомоніторі, — все це відбувається саме тут.

«Наші іноземні студенти написали Крок в числі найкращих в Україні. Також проявляють належну підготовку і тут. Зокрема, здають іспит на фантомі та біля ліжка хворого, добре знають назви гінекологічних інструментів, оцінюють результати лабораторних обстежень, комплексні клінічні задачі, проводять збір анамнезу, первинний туалет новонародженого після пологів, — розповідає Світлана Остафійчук. — Особливо приємно, що з пацієнтами вони спілкуються здебільшого українською мовою. Це при тому, що всі шість років вони вивчали предмети англійською».

Знання випускників з дитячих хвороб тестують на базі кафедри педіатрії в обласній дитячій клінічній лікарні. Як відзначають екзаменатори, голова їхньої комісії професор Зоряна Кочерга забезпечила відмінні умови для їхньої комфортної роботи. Зауважимо, що пані Зоряна вільно володіє не лише англійською, але й арабською мовою, що погодьтеся, неабияк важливо для доброго порозуміння зі студентами.

Хірург Олег Ткачук, він же голова комісії з державної атестації, відзначає екзаменаційну коректність команди екзаменаторів з хірургічних дисциплін під керівництвом професора Миколи Зеляка. «Як і у попередні роки середні показники успішності з хірургії найнижчі, однак це обумовлено і великим об’ємом мануальних навичок, і принциповістю членів комісії», — каже Тачук.

Терапевтичну комісію очолює професор Марія Оринчак, яка авторитетно відзначає, що рівень знань іноземців-випускників цьогоріч помітно зріс. Про це свідчать не лише враження від іспиту, але і результати складання тестового іспиту Крок-2, з яким цього року не справилося менше 2 % студентів-іноземців.

Традиційно найскладніші для іноземців дисципліни – це загальна гігієна, соціальна медицина та організація охорони здоров’я. Іспит з цих предметів проходить під керівництвом доцента Ірини Стовбан. Якщо викладання клінічних дисциплін для студентів з різних країн здійснюється за єдиними принципами медичної науки та універсальними протоколами діагностики та лікування, то організація охорони здоров’я має значні відмінності у залежності від національних та культурних особливостей. Як вважає доцент Стовбан, важливо враховувати такі виклики і приділяти цьому належну увагу.

Насамкінець зауважимо, що практичні заняття в університетських навчально-практичних центрах протягом року дозволяють випускникам якісно підготуватися до випускних екзаменів та здобути базові практичні навички для професійної діяльності. Про це кажуть чи не всі екзаменатори.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma