Нещодавно на кафедрі травматології та ортопедії Івано-Франківського національного медичного університету доцент Тарас Ковалишин провів практичне заняття з демонстрацією хірургічної та медичної реабілітації хворих з пошкодженням сухожилків пальців кисті.

Під час заняття використовувались ілюстративні матеріали з цифровими фото раніше лікованих пацієнтів, а також відео-реєстрація щойно виконаних швів сухожилків та їхня демонстрація на TNT-екрані аудиторії. Для цього застосовувались сучасні шовні матеріали, демонструвались зворотній та прямий шов Казакова в модифікації Розова, модифікацію за Волковою, шов Tsuge.

«Окремий акцент був зроблений на обов’язковому виконанні додатково обвивного шва на рівні пошкодження як спосіб максимального відновлення ковзних властивостей сухожилля, — розповідає доцент Тарас Ковалишин. — Знову ж таки це було продемонстровано. Крім того, з метою імітації сухожилка я використав власну розробку (раціоналізаторська пропозиція № 7/4616), де в якості муляжу використано циліндричний профіль та стрічкові силіконові блоки. Для процедури шва сухожилля використовували необхідний шовний матеріал та професійний інструментарій».

Ілюстрацією цифрових фото з монітора висвітлено методики та етапність пасивної мобілізації суглобів пальців кисті після шва сухожилля, етапи наростаючого обсягу рухів, тощо.

Слухачі з зацікавленістю слухали доповідь, слідкували за ілюстраціями, самостійно вправлялися у відтворенні швів сухожилля на муляжах, з інтересом розпитували про нюанси відновлення рухомості пальців після іммобілізаційного періоду, причини необхідності виконання її в ранні терміни. Під час обговорення зародилась ідея повторного проведення майстер-класу про пошкодження верхньої кінцівки.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
13
14
15
20
21
22
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma