У середу, 20 червня, в ІФНМУ відбувся семінар-нарада «Актуальні питання викладання дисципліни «Українська мова як іноземна: презентація проекту міжкафедрального підручника» (з дистанційною участю фахівців однопрофільних кафедр ЗВО МОЗ України)». У нараді взяли участь 58 осіб з 14 закладів вищої освіти, підпорядкованих Міністерству охорони здоров’я України.

Це був підсумковий семінар опорної кафедри, якому передували у цьому році чотири засідання для напрацювання структури та змістового наповнення національного підручника з дисципліни «Українська мова як іноземна» для англійськомовних студентів І-ІІ курсів закладів вищої освіти МОЗ України. Основним питанням обговорення стало представлення авторським колективом проекту зазначеного міжкафедрального підручника для його затвердження. Під час семінару було заслухано доповідь завідувача кафедри мовознавства ІФНМУ професора Світлани Луцак про концепцію національного підручника.

І розділ навчального джерела присвячений комунікації з соціокультурною складовою (теми «Знайомство», «Люди і речі», «Моя сім’я», «Час. Календар. Погода», «Їжа», «Покупки», «Моє навчання», «Відпочинок», «Житло», «Переміщення та транспорт», «Країни та національності. Подорожі», «Україна. Географічні відомості. Цифри й факти», «Свята в Україні», «Здоров’я. Здоровий спосіб життя», «Моя майбутня професія», «Медична освіта. Система охорони здоров’я в Україні та рідній країні», «Медичний персонал та його функції», «У поліклініці», «У лікаря», «В аптеці. Купуємо ліки»).

ІІ розділ підручника покликаний допомогти іноземним студентам засвоїти основи професійної мови (теми «Лікарня. Стаціонар. Медична карта стаціонарного хворого», «У гастроентерологічному відділенні», «У пульмонологічному і ЛОР-відділеннях», «У кардіологічному відділенні», «У терапевтичному відділенні», «У хірургічному і травматологічному відділеннях», «У дерматологічному диспансері», «У психоневрологічній лікарні», «В інфекційному відділенні», «У пологовому будинку», «У дитячій лікарні», «В онкологічному диспансері», «У стоматологічній поліклініці», «Провізор в аптеці»).

Робочі групи Івано-Франківського національного медичного університету, Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, Сумського державного університету, Буковинського державного медичного університету, Запорізького державного медичного університету в процесі роботи семінару поступово представили напрацьований матеріал, наголосивши на основних ідеях і типах запропонованих вправ. орієнтованих на формування у студентів навиків читання, письма, говоріння і слухання. Крім матеріалу двох основних розділів, робоча група ІФНМУ представила граматичний довідник та словник лінгвістичних термінів, аудіоскрипт до завдань на аудіювання.

До заходу долучилися представники кафедри мовної підготовки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна професор Наталія Ушакова, доцент Ірина Кушнір, старший викладач Тетяна Алексєєнко з доповіддю «Стандартизоване оцінювання іноземців із мови навчання: вимоги, принципи, підходи». Зазначене питання викликало бурхливе обговорення під час семінару, оскільки в наказі МОН України від 14.06.17р. №859 «Щодо оцінювання іноземних студентів з мови навчання» визначено лютий 2019 року, як дату першого такого ЗНО. Присутніх цікавив формат, програми, місце проведення незалежного іспиту, а також нормативні документи, які регламентують цей процес.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma