Червень — найважливіший місяць не лише для студентів-випускників університету і коледжу. Це відповідальна пора і для лікарів та провізорів інтернів Навчально-наукового інституту післядипломної освіти ІФНМУ. Цими днями випускники-інтерни теж складали атестацію. І цього року вона була особливою.

Атестація інтернів тривала з 18 до 26 червня. Відповідно до наказу №593-д, особливістю цьогорічних іспитів було те, що лікарі-інтерни за спеціальностями педіатрія, офтальмологія, акушерство і гінекологія, хірургія вперше здавали об’єктивний структурований клінічний іспит (ОСКІ). Нагадаємо, раніше ми публікували фоторепортажі про те, як ОСКІ здавали на кафедрі дитячих хвороб ПО та на курсі офтальмології.

ОСКІ — це методика оцінки, заснована на принципах об'єктивності і стандартизації. Під ОСКІ особи, які екзаменуються, послідовно переміщуються по серії спеціально об лаштованих станцій, де перебувають обмежений час. На кожній станції навчені методиці екзаменатори оцінюють екзаменованих за стандартизованими шкалами оцінки. Всі учасники проходять однакові випробування, послідовно переходячи від станції до станції відповідно до розкладу. Результати виконання завдань при цьому оцінюються з використанням чек-листів. Так відбувається оцінка професійної діяльності інтернів у змодельованих умовах. Для проведення ОСКІ можуть бути використані різні тренажери і симулятори, стандартизовані пацієнти або реальні пацієнти.

Суть ОСКІ полягає в відборі прикладів і імітації процесу обстеження і лікування пацієнта, тому практичні випробування на станціях ОСКІ зазвичай представляють собою завдання на інтерпретацію досліджень, оцінку комунікативних навичок (збір анамнезу, повідомлення поганих новин), а також технічних навичок. Таким чином, ОСКІ — це більше, ніж комплексний іспит.

«Коли ми починали готуватися до ОСКІ, звісно, було багато питань, але в процесі підготовки і реалізації зрозуміли, що він дуже корисний, — розповідає директор ННІ ПО доцент Любомир Пелехан. — Цей іспит вже випробуваний у провідних вищих навчальних закладах Європи і світу. Він вніс новизну підходу до оцінки практичних навиків інтернів, об’єктивізував процес оцінювання. Післядипломна освіта лише починає цей процес, але він однозначно є корисним. Наш університет є першим, де відбувався ОСКІ, тому ми отримали великий досвід. Навіть самі наші інтерни, які складали ОСКІ, висловили схвальні відгуки».

Загалом цього року за результатами екзаменаційних випробувань було присвоєно звання лікаря (провізора) – спеціаліста 343 інтернам. Вітаємо новоспечених медиків!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma