Триває вступна кампанія. Працює приймальна комісія і вже скоро студентська спільнота стане більшою. А тим часом продовжуємо знайомити майбутніх студентів із тим, що цікавого пропонує університет для успішного навчання та гармонійного розвитку особистості медика. Цього разу – про роботу кабінету психологічної допомоги.

М’який диван, кілька вазонів і затишна атмосфера, що налаштовує на відверту розмову. Прийом ведуть практичні психологи Ірина Козова та Оксана Панчак. Вони ж – викладачі кафедри психіатрії, наркології і медичної психології Івано-Франківського національного медуніверситету.

Кабінет психологічної допомоги для студентів діє при університетській клініці. Ідея його створення виникла під час виробничих зборів із керівництвом вишу, коли студенти заговорили про потребу у психологічному розвантаженні.

«Ми хочемо бачити студента мотивованого до навчання, який би вже на другому-третьому курсі сам просився на чергування, щоби набувати навички для майбутньої роботи. А ще для майбутнього лікаря дуже важливим є вміння спілкуватися з пацієнтом», - говорить в. о. ректора Ганна Ерстенюк.

Сюди, у кабінет психологічної допомоги, якраз приходять за вмінням віднайти мотивацію, поспілкуватися, за порадами, розумінням та підтримкою. Тут гарантують конфіденційність та дотримання етичних норм. Кажуть, корінь всіх проблем у нас самих, а для їх вирішення перш за все необхідно знайти причину, пережити, пробачити, обговорити і відпустити.

«Психокорекція, консультування, психологічний супровід. Практика консультацій психолога у Європі поширена вже давно. Звісно, психологічна допомога необхідна чималій кількості українців, – каже Ірина Козова. – Високий темп життя, інформаційні перевантаження, чимало соціокультурних вимог, які ставить перед нами суспільство спричиняють виникнення та розвиток психосоматичних розладів».

Психолог називає ознаки психосоматичних розладів: головний біль, надмірна пітливість, біль у грудях чи в попереку, затерпання і замерзання кінцівок, розлади кишково-шлункового тракту, які можуть супроводжуватися тошнотою або втратою апетиту. Крім того, може наставати швидка втомлюваність, підвищуватися емоційна збудливість, погіршуватися пам'ять, зір, слух. І, зауважте, все це не обов’язково ознаки якихось серйозних захворювань, які слід лікувати медикаментозно.

Якщо ви почали страждати від безсоння, то теж не варто «сідати» на транквілізатори чи снодійні препарати, бо вони лише замасковують причини хвороби, але не виліковують її. Біль у попереку часто пов’язують з проблемами нирок, але причиною можуть бути і неврози.

Психологи клініки консультують студентів, які приходять за власним бажанням або за направленням лікаря, який при обстеженні не виявив клінічної причини недуги.

«Знижений імунітет, часті застудні захворювання, втрата апетиту або ж надмірний апетит – все це ознаки психосоматичних розладів, що тільки згодом можуть перейти у серйозні недуги», – наголошує психолог.

До першокурсників – тут окремий особливий підхід. «Щоби зрозуміти, як проходить соціальна адаптація першокурсників, ми проводимо тестування. Оскільки рівень тривожності і невротизації у першокурсників достатньо високий, то вивчаємо це питання ретельно, - розповідає Ірина Козова. - Буває, що дехто із них одразу йде зі скаргами до лікаря. Але часто їхні проблеми можна вирішити якраз у площині психології. Наприклад, якщо турбує неспокій чи безсоння, то найчастіше можна впоратися без медикаментів. Все індивідуально і ми з цим працюємо».

Мають що сказати психологи і викладачам: «Хочеться, щоб викладачі розуміли: неадекватна зухвала поведінка здебільшого є сигналом глибокої психоемоційної травми, а прояви агресії – від стану внутрішнього незадоволення. Якщо студент «з’їхав» у навчанні, погано запам’ятовує, то цілком можливо, що він втрачає пам'ять через психоемоційну травму. Варто бути уважними, бо покарання негативними оцінками лише ускладнить ситуацію. Всьому є причина».

Про дні та години роботи кабінету розповімо з нового навчального року.

Будьте здорові і нехай Вам вдасться вступити саме до нашого вишу!

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
5
8
9
10
11
16
17
18
24
25
26
28
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma