Триває вступна кампанія. До 26 липня запрошуємо подавати документи всіх, хто хоче здобувати фах стоматолога, фармацевта чи терапевта. Також університет запрошує абітурієнтів обрати нову і дуже перспективну спеціальність – фізичну терапію та ерготерапію. Торік ІФНМУ одним з перших отримав ліцензію на підготовку таких фахівців. Цього року Міністерство освіти і науки надало університетові ліцензію вже на сто місць.

Більше про затребувану професію – у розмові з в. о. ректора Ганною Ерстенюк та завідувачем кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини професор Василем Міщуком для газети «Галичина».

 «Спеціальність «фізична терапія, ерготерапія» не випадково відкрили на базі саме медичного університету, адже такі фахівці насамперед мають добре володіти знаннями з фундаментальних дисциплін, які лежать в основі медицини. Потрібно розуміти фізіологію, знати анатомію, щоб надавати висококваліфіковану допомогу пацієнтам, — розповідає перший проректор Анна Ерстенюк. — Другий момент: вони мають бачити цих пацієнтів у клініках. Недостатньо знати тільки теоретичний матеріал, його потрібно вміти застосувати на практиці. Студенти мають можливість на базі медичного університету побачити весь спектр послуг, які вони зможуть надавати в майбутньому...».

Актуальність цього фаху пояснюють декількома причинами, — розповідає завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини професор Василь Міщук. — На жаль, в Україні один з найвищих ступенів травматизму і нерідко травми призводять до порушень певних функцій, втрати кінцівок чи пошкоджень хребта тощо. Крім того, в Україні триває війна і часто чуємо, що наші поранені воїни їдуть на реабілітаційне відновлення за кордон, бо в Україні поки що немає своїх спеціалістів. Також зростає кількість хворих, які мають важкі недуги судинної системи: інсульти, інфаркти. Все більшає пацієнтів, які лікують ішемічну хворобу серця, гострий інфаркт міокарда не консервативно, а вдаються до хірургічних методів. і, звичайно, вони після оперативного втручання потребують тривалого періоду відновлення. Дуже часто людям замінюють суглоби, це також потребує серйозної реабілітації.

В основі навчальної програми ІФНМУ — передові практики іноземних партнерів, університетів та реабілітаційних центрів Польщі, Литви, італії, іспанії, Великобританії, Голландії та ін. Василь Міщук наголошує, що студенти здобувають свій фах за цілком новою навчальною програмою, яка  передбачає не лише теоретичний курс, а й  щотижневу роботу в спеціалізованих центрах.

Важливою складовою підготовки майбутніх фізичних терапевтів та ерготерапевтів є навчання в спеціальному навчально-практичному центрі, який нещодавно відкрили на кафедрі загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини.

 Навчально-практичні центри — це невід’ємна частина підготовки таких фахівців. Студент сам має пережити вади і стани своїх пацієнтів  як психологічно, так і фізично, навчитися їм допомагати, іншої методики для відпрацювання навичок немає, — наголошує Анна Ерстенюк. — Коли ми бачимо на вулиці особу, яка користується допоміжними засобами для пересування, часто не розуміємо, наскільки важливо правильно підібрати їй висоту палиці, милиць тощо. Цього літа активно працюємо над облаштуванням схожого центру на кафедрі фізичної реабілітації, ерготерапії і фізичного виховання.

За словами Василя Міщука, нова спеціальність є перспективною, дає можливість працевлаштуватися не лише в Україні, а й за кордоном, адже ці фахівці надзвичайно затребувані. «Впевнений, що студенти отримають у нашому виші добротну професійну підготовку, а згодом будуть потрібні багатьом лікувальним і навчальним закладам — від госпіталів для ветеранів війни і до звичайних травматологічних, кардіологічних, пульмонологічних відділень», — наголошує Василь Міщук. 

Повну версію  публікації «Після хвороби - до повноцінного життя» читайте в обласному тижневику «Галичина» від 12 липня

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
11
13
15
16
17
22
23
24
25

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma