Жінка-винахідник року. Цьогоріч такий титул отримала наша викладач, доцент кафедри організації та економіки фармації і технології ліків Мар’яна Федоровська. Саме вона знає про натуральну косметику все, ну чи майже все. Адже сама виготовляє різноманітні живильні креми і про їх рецептури може розповідати багато цікавого.

 Дещо пропонуємо послухати у радіоефірі ТРК «Карпати», а також подаємо скорочену друковану версію програми.

«На фармацевтичному факультеті ми завжди виконуємо наукову роботу і вона пов`язана з виготовленням складу лікарських та косметичних засобів на основі рослинної сировини. Це дуже цікавий напрям, - розповідає доцент Мар’яна Федоровська. – Щороку в нашій області обирають на затвердження патенти. Я є учасницею такої робочої групи з розробки лікарських і косметичних засобів, на які ми й отримали нещодавно патент на винахід. Основна функція патентування – першими презентувати і захистити свій винахід. Оскільки наша кафедра займається науковою роботою, то це ще й впливає на наш рейтинг».

Як розповідає викладач, на фармфакультеті виготовляють гелеві основи, креми, маски, емульгелі для лікування. Зокрема, займаються напрямком облисіння чоловіків і жінок. «Я опрацювала цікаві рецептури живильних кремів, зволожуючих, кремів для гоління, від тріщин п`яток, ряд інших засобів. Патент отримала за комплекс засобів, які допомагають при облисінні чоловіків і жінок. Назви цього засобу ще не має, але ми над працюємо…», – зазначає науковець Федоровська. Як визначити чи дійсно присутні натуральні складники в тому чи іншому засобі, що таке мікробіологічна чистота, яка хендмейд-косметика не зашкодить, та чимало іншого цікавого слухайте у радіопрограмі ТРК «Карпати».

Зауважимо, що відзнаку «Кращий винахідник серед жінок» Мар’яні Федоровській вручили нещодавно під час засідання обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma