В Івано-Франківську відбулась науково-практична конференція «Репродукція людини: новітні технології, проблеми та перспективи» за участю фахівців з Києва.

Проблема безпліддя в Україні, запевняють спеціалісти, тільки посилюється. А за останні роки збільшилась кількість чоловіків, у яких діагностували такий недуг. Тому важливість таких заходів, переконані обласні репродуктологи, є неоціненною. Це сприяє обміну досвідом та дає можливість напрацьовувати нові способи боротьби з безпліддям.

Лікарі кажуть, що сьогодні вилікувати безпліддя цілком можливо. Все, що необхідно, це вчасно звернутися до фахівця. Водночас, потрібно розуміти, що для позитивного результату іноді доводиться повторно проходити курс лікування. Адже тільки у половині випадків вдається досягнути запліднення з першого разу.

Серед учасників конференції Валерій Зукін, директор клініки репродуктивної медицини «Надія». Він є автором методу запліднення за наявності трьох батьків. «Цей метод застосовується при деяких дуже важких формах безпліддя, а також задля запобігання мітохондріальних хвороб. Перша дитина завдяки цьому способу з’явилася ще у 2016 році в США. Зараз у світі є п’ятеро дітей, у яких є гени ДНК трьох батьків і четверо з них живуть в Україні», — розповідає Валерій Зукін.

Завідувач кафедри акушерства та гінекології імені І. Д. Ланового Івано-Франківського національного медичного університету, доктор медичних наук, професор Наталія Геник каже, що зараз понад 20% пар не можуть зачати дитину без допомоги лікарів. І ця тенденція не йде на спад. Науковець запевняє, для вдалого запліднення жінку потрібно готувати заздалегідь. «Ми провели дослідження, розробили комплекс для прегравідарної підготовки. Це ті заходи, які повинні профілактувати будь-які ускладнення у першому триместрі у жінок», — каже Наталія Геник. Кафедра акушерства та гінекології займається проблемою підготовки на етапі планування вагітності протягом чотирьох років.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma