У понеділок, 24 вересня, на кафедрі дитячих хвороб післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету відбулась відкрита лекція для лікарів-інтернів першого року навчання на тему «Рахіт і рахітоподібні захворювання. Сучасні підходи до діагностики, профілактики та лікування».

Лекцію провела кандидат медичних наук, доцент Надія Фоменко. Під час заняття, на якому були присутні 37 лікарів-інтернів, було показано значний вплив метаболізму вітаміну D на різні системи організму, охарактеризовано основні клініко-параклінічні прояви дефіциту вітаміну D в організмі людини. Лектор підкреслила актуальність проблеми гіповітамінозу та дефіциту вітаміну D для різних популяцій світу. За сучасним протоколом Надія Фоменко надала клініко-параклінічні ознаки рахіту у дітей, розглянула сучасну класифікацію класичного (віт. D дефіцитного) рахіту та диференціаці. з рахітоподібними остеопатіями, фосфат-діабетом, синдромом Де Тоні-Дебре-Фанконі тощо.

Окремо були висвітлені питання сучасної профілактики та лікування цієї патології. Лекція була проілюстрована фотографіями хворих із власного архіву лектора. Лікарі-інтерни виконали тестові завдання вихідного рівня, а в кінці заняття розібрали клінічні випадки.

На лекції був присутній весь професорсько-викладацький склад кафедри. При обговоренні заняття було визнано, що лекція проведена на вищому науково-методичному рівні.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma