Наприкінці минулого тижня делегація ІФНМУ взяла участь у науково-практичній конференції «Медична реабілітація у санаторно-курортних закладах України. Нові технології реабілітації хворих на курортах Європи», присвяченій 140-річчю курорту Моршин.

На конференції обговорювали сучасні підходи до навчання персоналу та стан впровадження новітніх навчальних програм в Україні, світовий досвід підготовки персоналу для роботи у сфері медичної реабілітації, зокрема, з дітьми та батьками, медико-психологічну реабілітацію воїнів АТО і про те, що це робота на десятки років...

Свої доповіді представили також фахівці Івано-Франківського національного медуніверситету. Зокрема, про розвиток Моршинського курорту і історичному та науковому ракурсі говорив завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини ІФНМУ Василь Міщук. Доповідь науковця була присвячена дослідженням, які були проведені в цій галузі протягом останніх десятиліть. Зокрема, йшлося про природні ресурси і їх вплив на організм, впровадження сучасних технологій у реабілітаційний процес. Щоправда, як зауважує вчений, за останні два десятиліття наукові дослідження не проводились, і це призупинило розвиток науки.

Втім, Василь Міщук відзначає, що важливим кроком до інтеграції української реабілітології у європейський контекст є те, що цьогоріч Україна стала членом Всесвітньої федерації реабілітологів і висловлює сподівання, що надалі ця інтеграція буде інтенсифікуватися.

За словами професора Міщука, цінними для українських фахівців були виступи колег з Азербайджану, Чехії та Молдови та Польщі, присвячені сучасному стану реабілітології. Зокрема, польські колеги представили цікаву інформацію щодо ефективності сульфідних вод при різних патологіях шкіри та опорно-рухового апарату.

«Якщо раніше йшлося про співпрацю пацієнта і реабілітолога, то сьогодні ставимо питання про те, що має бути мультидсциплінарний підхід, — говорить завідувач кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання професор Ігор Чурпій. — Слід визначити стан пацієнта і, залежно від даних та показників, формувати бригади: за участі логопеда, масажиста, психолога». На думку професора, такі заходи дають змогу об’єднати зусилля в цьому напрямку.

У своїй доповіді вчений Чурпій говорив, зокрема, про комплекс реабілітаційних заходів, які стосувалися хворих з перитонітом. Зауважимо, що представлена робота була результатом кількарічних досліджень, що стали основою докторської дисертації. А цінними для подальшого свого розвитку в напрямку реабілітології Ігор Чурпій відзначив, зокрема, налагодження контактів з киянами, харків’янами та одеситами. До слова, саме одеські вчені займаються дослідження нового джерела у Моршині. Можливо, невдовзі нові відкриття стануть поштовхом до розширення можливостей лікування та реабілітації українців за допомогою природних ресурсів.

Як зазначила перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк, участь у таких заходах розширює зв’язки та взаємодію між науковцями та практиками, що займаються питаннями реабілітології в Україні, дає змогу краще формувати освітні програми.

У святковому концерті у Моршині виступила чоловіча хорова капела «Сурма» ім. Б. Волосянка Івано-Франківського національного медичного університету, народний український хор «Водограй», інші колективи.

Зауважимо, що серед співорганізаторів заходу було громадська організація «Прикарпатське товариство терапевтів».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma