Наприкінці минулого тижня делегація ІФНМУ взяла участь у науково-практичній конференції «Медична реабілітація у санаторно-курортних закладах України. Нові технології реабілітації хворих на курортах Європи», присвяченій 140-річчю курорту Моршин.

На конференції обговорювали сучасні підходи до навчання персоналу та стан впровадження новітніх навчальних програм в Україні, світовий досвід підготовки персоналу для роботи у сфері медичної реабілітації, зокрема, з дітьми та батьками, медико-психологічну реабілітацію воїнів АТО і про те, що це робота на десятки років...

Свої доповіді представили також фахівці Івано-Франківського національного медуніверситету. Зокрема, про розвиток Моршинського курорту і історичному та науковому ракурсі говорив завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини ІФНМУ Василь Міщук. Доповідь науковця була присвячена дослідженням, які були проведені в цій галузі протягом останніх десятиліть. Зокрема, йшлося про природні ресурси і їх вплив на організм, впровадження сучасних технологій у реабілітаційний процес. Щоправда, як зауважує вчений, за останні два десятиліття наукові дослідження не проводились, і це призупинило розвиток науки.

Втім, Василь Міщук відзначає, що важливим кроком до інтеграції української реабілітології у європейський контекст є те, що цьогоріч Україна стала членом Всесвітньої федерації реабілітологів і висловлює сподівання, що надалі ця інтеграція буде інтенсифікуватися.

За словами професора Міщука, цінними для українських фахівців були виступи колег з Азербайджану, Чехії та Молдови та Польщі, присвячені сучасному стану реабілітології. Зокрема, польські колеги представили цікаву інформацію щодо ефективності сульфідних вод при різних патологіях шкіри та опорно-рухового апарату.

«Якщо раніше йшлося про співпрацю пацієнта і реабілітолога, то сьогодні ставимо питання про те, що має бути мультидсциплінарний підхід, — говорить завідувач кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання професор Ігор Чурпій. — Слід визначити стан пацієнта і, залежно від даних та показників, формувати бригади: за участі логопеда, масажиста, психолога». На думку професора, такі заходи дають змогу об’єднати зусилля в цьому напрямку.

У своїй доповіді вчений Чурпій говорив, зокрема, про комплекс реабілітаційних заходів, які стосувалися хворих з перитонітом. Зауважимо, що представлена робота була результатом кількарічних досліджень, що стали основою докторської дисертації. А цінними для подальшого свого розвитку в напрямку реабілітології Ігор Чурпій відзначив, зокрема, налагодження контактів з киянами, харків’янами та одеситами. До слова, саме одеські вчені займаються дослідження нового джерела у Моршині. Можливо, невдовзі нові відкриття стануть поштовхом до розширення можливостей лікування та реабілітації українців за допомогою природних ресурсів.

Як зазначила перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк, участь у таких заходах розширює зв’язки та взаємодію між науковцями та практиками, що займаються питаннями реабілітології в Україні, дає змогу краще формувати освітні програми.

У святковому концерті у Моршині виступила чоловіча хорова капела «Сурма» ім. Б. Волосянка Івано-Франківського національного медичного університету, народний український хор «Водограй», інші колективи.

Зауважимо, що серед співорганізаторів заходу було громадська організація «Прикарпатське товариство терапевтів».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma