У п’ятницю, 2 листопада, в читальному залі бібліотеки Івано-Франківського національного медичного університету відбулась презентація живопису доцента кафедри українознавства і філософії Алли Сініциної та нових книг завідувача кафедри, професора, академіка Володимира Качкана.

Увазі цінителів образотворчого мистецтва були представлені близько 15 робіт Алли Сініциної. Захоплення живописом прийшло відносно недавно, але не випадково, говорить авторка. Вона працювала у студії Альони Карпюк «Я — художник» та «Мистецькій мансарді» Любомира Худяка, де відкрила нові таємничі куточки своєї душі.

«Живопис дає мені відчуття спокою, затишку, — каже Алла Сініцина. — Це своєрідний вихід внутрішнього світла назовні. Я за фахом філософ, тому будь-яка подія, ситуація розглядається мною з внутрішнього боку, дивлюся на речі глибше. Душа повертається туди, звідки вона прийшла, — до світла. Мої картини наштовхують на думку, що не треба життя витрачати на негативні емоції, а дивитися на нього з позиції світла, радіти кожному дню, кожній хвилині, відчувати щастя від перебування в цьому світі».

Академік Володимир Качкан презентував свої нові літературні напрацювання. Нещодавно світ побачила його книга «Той, що бачить вічність», присвячена фотомитцю світової слави Василю Пилип'юку. Це автор понад 100 мистецьких фотоальбомів, тисяч художніх і документальних творів, фотоновел, значна частина з яких вже ввійшла до надбань світової мистецької спадщини.

Василь Пилип’юк помер 18 листопада 2017 року, але, за словами Володимира Качкана, він встиг ознайомитися з рукописом цієї книги. «Це людина, яка об’їздила понад пів сотні країни світу, явила світовій культурі 117 велетенських фотоальбомів, — розповідає академік. — Це друга моя книга в серії Шевченківські лауреати. Першою була книга про Ярему Гояна «Сповідь душі».

Другою книгою, про яку розповів Володимир Качкан, називається «50 філософем». «Це мала проза густого філософського наповнення з високим образним виявленням, — говорить автор. — Це книга про константи, які формують характер кожної людини. Слово, мова, любов, душа, пам’ять, совість, воля, — п’ятдесять отаких складників, які виповнюють життя кожного, але не кожен може їх пояснити. Це високо-публіцистичні роздуми над тими філософськими поняттями».

Доробок Володимира Качкана уже перевищує 80 художньо-документальних, прозових, поетичних книжок та наукових монографій. Нещодавно презентація цих творів відбулась в обласній науковій бібліотеці, і мала назву «Осіннє злотожнив’я Володимира Качкана». Тож сподіваємося, письменник не зупиниться на досягнутому, і шанувальники літератури ще не раз будуть ділити з ним такі своєрідні інтелектуальні жнива.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma