Щороку в Україні 9 листопада відзначається День української писемності та мови. З цієї нагоди вже вісімнадцять років поспіль у цей день відбувається загальнодержавна подія — радіодиктант національної єдності. Вже традиційно цей диктант пишуть і студенти Івано-Франківського національного медичного університету.

Перед трансляцією самого диктанту для студентів і викладачів відбувається невеличка концертна програма. Вже звично, що участь в ній беруть спільно місцеві та іноземні студенти. Ось і цього разу звучали українські пісні, музика, декламувалась поезія.

«Важко переоцінити значення мови для кожної нації і народу, — каже заступник ректора з виховної роботи доцент Ігор Ванджура. — Навколо мови єднається народ, мова — це те, що нас ідентифікує серед різноманіття світових націй, народностей, країн і держав. Від імені ректорату бажаю всім нинішнім учасникам диктанту мирного неба, здоров’я, єдності в українські мові та, звісно, успішного написання диктанту».

Власне радіодиктант традиційно організовує «Українське радіо». Зачитує текст диктанту доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. Він склав оригінальний текст диктанту, який ніхто не бачив до моменту його трансляції в ефірі «Українського радіо».

«Ми пишемо диктант не просто, щоб перевірити свою грамотність, — говорить завідувач кафедри мовознавства професор Світлана Луцак. — Під час цієї події ми відчуваємо справжнє єднання в нашій мові, чуємо стукіт серця і єдиний подих у кожному слові. Це чудова подія і справжнє свято для кожного з нас».

В день диктанту професор Світлана Луцак та студенти факультету підготовки іноземних громадян Ольга Войновська та Окейчукву Джуда Келечі завітали в ефір радіо «UA:Карпати», де поділилися своїми думками про українську мову. Послухати запис програми можна за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
7
9
10
11
12
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma