Ультразвукова локація судин – новий тренд в опануванні фаху «Анестезіологія та інтенсивна терапія». Прагнення якнайкраще забезпечити безпеку хворого при пункціях та катетеризації центральних вен, уникнувши ускладнень, пневмотораксу, гемотораксу, пункції артерій, є особливо важливо. Кафедра анестезіології ІФНМУ адаптувала навчальні плани до нових європейських вимог з підготовки анестезіологів і цими днями провела перший майстер-клас з використанням новітньої і компактної ультразвукової установки «Lumify» (США).

Як зазначив представник Центральної методичної Ради університету, професор Олександр Пиптюк, який відвідав майстер-клас, це значний крок вперед у підготовці нового покоління фахівців, і може розглядатися як інноватика в післядипломній освіті майбутніх анестезіологів та лікарів інших спеціальностей, які використовують у своїй роботі катетеризацію центральних вен для ангіографії.

Досвідчений і спеціально підготовлений викладач кафедри Іван Кіндяк наочно продемонстрував та навчив персонально кожного лікаря-інтерна власноручно здійснювати пошук, ідентифікацію та пункцію v. jugularis interna. Саме ця вена найчастіше використовується для катетеризації.

Портативний УЗД пристрій, який використовується для локації вен і призначений для роботи в операційних, палатах інтенсивної терапії та в поза лікарняних умовах, презентував кафедрі наш колега та партнер, лікар-анестезіолог із США Михайло Депутат – колишній випускник нашого вишу, — розповідають на кафедрі.

До участі у майстер-класі долучилися також студенти-іноземці п’ятого курсу 55 групи, які із великим зацікавленням опанували методику УЗ-локації магістральних вен.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma