У п’ятницю, 16 листопада, до Міжнародного дня студента в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулася неординарна і вже традиційна подія. Студенти-медики від першого до шостого курсу провели робочий день разом із ректором ІФНМУ, професором Миколою Рожком.

Нагадаємо, проект «Студент у шкурі ректора» ініціювала Європейська медична студентська асоціація (EMSA). Вперше ця подія відбулась у 2016 році, тож цьогоріч студентство вже втретє звернулося до ректора з такою пропозицією, на яку він з радістю погодився. Тож п’ятницю Микола Рожко провів у компанії 10 молодих людей, до числа яких увійшли як майбутні випускники, так і першокурсники.

До слова, кандидатів на день з ректором EMSA відбирає за результатами анкетування. Студенти розповідають, що анкети не мають прізвищ, а лише номери, завдяки чому відбір є об’єктивним. Цього року в цьому своєрідному конкурсі взяли участь понад 30 студентів.

«Вже третій рік ми напрошуємося до ректора напередодні Дня студента, і він з радістю погоджується провести з нами свій робочий день, — розповідає голова EMSA, студентка шостого курсу Юлія Дмитрук. — Студенти можуть побачити, яка людина керує університетом, побачити роботу з розбудови і благоустрою, яка щодня йде в університеті».

О 8:00 студентство і ректор зустрілися в стоматологічному корпусі університету, де щоранку Микола Рожко займається науковою роботою. О 9:00 ректор у супроводі студентської делегації вже був у своєму кабінеті в центральному корпусі, де опрацьовував кореспонденцію, підписував накази, розпорядження тощо, а також відверто відповідав на численні запитання молоді.

За словами студентів, за попередні два роки, коли відбувався робочий день з ректором, вони обговорювали з ним чимало питань з життя університету та студентства, і чимало з ідей втілені та втілюються в життя. Так, разом зі студентами ректор планував, як виглядатиме колишнє кафе «Наукове», де зараз триває капітальна реконструкція, що першочергово необхідно робити в студентських гуртожитках тощо.

Після роботи в центральному корпусі почалась традиційна для ректора щоденна рутина — об’їзд різних корпусів університету, де триває ремонт, благоустрій, або ж де нещодавно такі роботи завершились. Студенти побували в морфологічному корпусі, де продовжується масштабні ремонтні роботи. Заглянули до майбутнього університетського музею, де якраз завершується облаштування експозиції. Оглянули, як йдуть ремонтні роботи на кафедрі терапії і сімейної медицини післядипломної освіти. Побачили, як на спорткомплексі по вулиці Целевича завершується реконструкція басейну та будівництво сучасного тенісного корту. Завітали на кафедру мовознавства і побачили кімнату, яку зараз готують під облаштування сучасного лінгафонного класу. В гуртожитку №4 висловили ректору свої побажання щодо нових кімнат для студентів (тут нещодавно поміняли 100% старих вікон та приступили до ремонтів у кімнатах). Побували в університетському Віварії, де також тривають ремонтні роботи, та відкрили для себе масштабний столярний цех, який виготовляє всі меблі для оновлених навчальних кімнат та корпусів вишу.

«До кінця дня ми втомилися Нам було цікаво, і це тримало нас в тонусі. Це був корисний, дуже мотивуючий день, — ділиться враженнями студентка четвертого курсу, одна з авторів студредколегії університетської газети «Ескулап-ІФ» Юлія Філяк. — EMSA придумала чудовий проект, який допомагає зрозуміти, що організувати процес навчання набагато важче, ніж просто бути учасником цього процесу».

«Навчання в нашому університеті є студентоцентровим, і ректор є дуже відкритим до студентів, але, звісно, протягом року в нього немає часу щодня достатньо спілкуватися з нами, — говорить Юлія Дмитрук. — Тому ми сьогодні виконуємо роль своєрідних посланців від цілого університету. Ми можемо задати всі свої питання та озвучити пропозиції йому безпосередньо. Я не знаю якихось інших ректорів в Україні, які б проводили цілий робочий день зі студентами і мали б таке відверте спілкування з ними. Це був чудовий день, і ми дякуємо ректору за його відкритість і безпосередність. Ми це дуже цінуємо».

«Я радію, що наші студенти цікавляться життям університету, тому завжди з радістю погоджуюся розділити з ними свій робочий день напередодні Дня студента, — каже Микола Рожко. — Мені цікаво, що їх турбує, цікаво, що вони думають про ту роботу, яку веде адміністрація, хочу почути їхні пропозиції та ідеї, адже все, що ми робимо в університеті, в першу чергу є для наших студентів. А ще я дуже хочу, щоб наші студенти були успішними людьми, тому дуже сподіваюсь, що сьогоднішній день стане для когось з них хорошим досвідом, який згодиться в майбутньому».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
13
14
15
20
21
22
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma