Вже доброю традицією на Прикарпатті напередодні дня студента стало проведення загальнонаціональної акції до Всесвітнього дня боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), який з подачі GOLD - Глобальної ініціативи по боротьбі з ХОЗЛ, щорічно проводиться 17 листопада. До цієї події щороку приєднуються викладачі та студенти ІФНМУ.

ХОЗЛ – тяжке інвалідизуюче захворювання, яке щороку забирає життя близько 3 мільйонів людей. За даними всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2016 році поширеність ХОЗЛ в світі була на рівні 251 мільйона випадків.

Не дивлячись на такі статистичні дані, ХОЗЛ можна і потрібно лікувати. Запорукою якісного лікування будь-якої недуги є рання і правильна діагностика, а у випадку з ХОЗЛ – визначення функції зовнішнього дихання для осіб з групи «ризику».

Саме тому 16 листопада працівники Івано-Франківського національного медичного університету, студенти-гуртківці кафедри фтизіатрії і пульмонології з курсом професійних хвороб (завідувач кафедри професор Микола Островський) та внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології імені академіка Є.М Нейка (завідувач кафедри професор Наталія Чернюк) і лікарі Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру (директор Любомир Малофій) проводили просвітницьку роботу щодо припинення куріння та профілактики розвитку патології органів дихання, а також оцінку функції зовнішнього дихання усім бажаючим мешканцям обласного центру та Івано-Франківської області.

Завдяки активній волонтерській роботі студентів всього було обстежено понад 250 осіб, які в цей день змогли заповнити анкети для визначення групи ризику, пройти флюорографічне обстеження, провести пікфлуометрію, спірографію, а за наявності будь яких відхилень отримали якісну професійну консультацію кращими пульмонологами області.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma