У четвер, 20 грудня, на вул. Низовій, 4 відкрили Музей історії розвитку медицини Прикарпаття. У ньому розташувались цінні медичні книги, раритетні експонати. Професори ІФНМУ відзначають важливість події, що саме такими справами підтримується зв'язок поколінь.

«Маємо славні традиції медицини нашого краю і є що показати. Влада пішла нам назустріч із приміщенням, - ми уклали довгострокову угоду й взялися перебудовувати другий поверх. Вирішили, що на першому поверсі буде музей історії нашого університету, а на другому - експозиція, присвячена історії розвитку медицини Прикарпаття», - розповідає ректор Микола Рожко.

На облаштування музею знадобився рік, а відповідальним за його створення призначили доцента кафедри українознавства і філософії Миколу Сулятицького.

«Тут представлена історія університету з 1945 року, ще з інститутських часів. Зі стендів можна довідатися про заснування інституту, перших ректорів, завідувачів кафедр, деканів, тих персоналій, які були у витоках його створення. Концепція музею полягає у висвітленні важливих напрямів роботи: терапії, морфології, стоматології, фітотерапії, інших. Також тут є стенди про хорову капелу «Сурма». І це лише початки. Надалі музей буде постійно поповнюватися», - розповів Микола Сулятицький.

Зауважимо, що чимало цікавих раритетних експонатів знаходяться на різних університетських кафедрах і невдовзі розширять музейну експозицію. Деякі з них вже оселилися у музеї. Так, наприклад, до музею «переїхав» чи не найстаріший стіл, за яким працював відомий анатом Юхим Мельман. Його разом із друкарською машинкою вченого передала професор, завідувач кафедри анатомії людини Оксана Попадинець.

«На разі мій внесок у музей - це мікротом довоєнного випуску, - розповідає професор, завідувач кафедри гістології, цитології та ембріології Сергій Геращенко. - З такого устаткування починалась кафедра гістології, яка була створена однією з перших в університеті».

Сергій Геращенко зазначає, що чимало тих, хто сьогодні працює в університеті, є вихованцями великої потужної морфологічної школи, започаткованої Юхимом Петровичем Мельманом. «І це прекрасно, що тут є портрет вченого, його праці. Дуже добре, що з’явилася можливість показати ці вже раритетні речі», - продовжує Геращенко. - Студент прийде сюди, подивиться, і зрозуміє, що історія починалась дуже давно… Це формуватиме відповідальність, а зв’язок між поколіннями повинен існувати завжди, і скріплюється він завдяки таким експозиціям.».

Проректор з науково- педагогічної та лікувальної роботи Володимир Федорченко розповів про одного зі своїх вчителів, основоположників кафедри хірургії Сергія Верхратського. «Мене цікавить історія хірургії. І мені вдалося розшукати в приватних архівах книгу, яку написав наш професор, завідувач кафедри госпітальної хірургії Сергій Верхратський. До речі, він був особистим лікарем Симона Петлюри, багато зробив для здоров’я населення Прикарпаття, і є автором популярної книги «Історія медицини», яка перевидавалась декілька разів. У своїй книзі Верхратський описує Кавказьку війну 1916 року та свою роботу в госпіталі під час Другої світової війни». Ознайомитися з цим виданням відтепер може будь-хто з відвідувачів.

Серед консультантів, які допомагали формувати експозицію, - директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук. «Як професійний музейник скажу, що музей – це живий організм. І все те, чим він наповнений сьогодні може оновлюватися і доповнюватися. Варто розкрити всі віхи діяльності медичного університету і над цим можна працювати роками. Тому закликаю долучатись та допомагати експонатами. Аби не тільки студенти-медики, а й студенти інших навчальних закладі могли познайомитися з нашою багатою історією у сфері медицини», - сказав на відкритті Коретчук.

Символічний ключ до другого поверху музею ректор Микола Рожко передав Миколі Стовбану, керівнику департаменту охорони здоров’я ОДА. Той пообіцяв вже через рік запросити на відкриття експозиції розвитку медицини Прикарпатського краю.


ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma