В Івано-Франківському національному медичному університеті днями відбулася підсумкова атестація лікарів та провізорів інтернів другого року з терміном навчання півтора роки. Практична частина атестації відбулась у формі об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ).

В ІФНМУ ОСКІ проводять вже вдруге. Нагадаємо, вперше цей іспит відбувся під час атестації інтернів у червні минулого року за чотирма спеціальностями. Наш університет був у числі перших в Україні, який запровадив ОСКІ в якості пілотного проекту. Цього разу цей іспит складали інтерни усіх спеціальностей крім загальної фармації.

ОСКІ — це методика оцінки, заснована на принципах об'єктивності і стандартизації. Під час ОСКІ особи, які екзаменуються, послідовно переміщуються по серії спеціально об лаштованих станцій, де перебувають обмежений час. На кожній станції навчені методиці екзаменатори оцінюють екзаменованих за стандартизованими шкалами оцінки. Всі учасники проходять однакові випробування, послідовно переходячи від станції до станції відповідно до розкладу. Результати виконання завдань при цьому оцінюються з використанням чек-листів. Так відбувається оцінка професійної діяльності інтернів у змодельованих умовах. Для проведення ОСКІ використовуються різні тренажери і симулятори, а також залучаються стандартизовані пацієнти, волонтери або реальні пацієнти.

«Цей іспит є велінням часу, — говорить директор Навчально-наукового інституту післядипломної освіти ІФНМУ доцент Любомир Пелехан. — Ми його апробували на чотирьох спеціальностях під час літньої сесії. Він себе виправдав об’єктивністю, незаангажованістю до інтернів, тому зараз можна стверджувати, що ця форма іспиту буде впроваджуватися й надалі».

За словами Любомира Пелехана, наразі ОСКІ продовжує бути пілотним проектом. Передбачається, що в майбутньому його запровадять і для випускників-магістрів, які зараз навчаються на стоматологічному та медичному факультетах.

«До іспиту готувалися як інтерни, так і самі екзаменатори, адже кожна спеціальність має свою особливість і специфіку, і це потрібно враховувати, — продовжує Любомир Пелехан. — Наші інтерни усвідомлюють, що вже завтра вони приступлять до роботи в практичній медицині, і фактично такий іспит здаватимуть вже перед своїми пацієнтами і колегами щодня і по декілька разів. Тому вони поставилися до іспиту дуже відповідально і показали добрі знання».

Трішки статистики. За спеціальністю дерматовенерологія атестацію склали 6 інтернів, інфекційні хвороби — 3 інтерни, неврологія — 8 інтернів, психіатрія — 1 інтерн, пульмонологія та фтизіатрія — 1 інтерн, радіологія — 22 інтерни, медицина невідкладних станів — 7 інтернів, загальна фармація — 65 інтернів. Загалом за результатами екзаменаційних випробувань було присвоєно звання лікаря (провізора) – спеціаліста 113 інтернам.

Вітаємо новоспечених медиків!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
5
7
8
9
12
13
14
25
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma