У кінці січня на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету відбулися дві відкриті лекції для лікарів-інтернів.

Доценти кафедри Володимир Протас та Світлана Мельник презентували доповіді на тему «Гостре пошкодження нирок» та «Складні дихальні шляхи».

Тематика лекцій обрана не випадково, адже ці питання є надзвичайно актуальними в галузі анестезіології та інтенсивної терапії на сьогоднішній день. Обидва лектори мають не лише багаторічний досвід в педагогіці, але й в практичній лікувальній роботі, тому охоче ділилися ним з майбутніми колегами.

Як зазначає завідувач кафедри, професор Іван Тітов, такі заходи — невід’ємна частина учбового процесу. Цьогоріч кафедра активно впроваджує методику інтерактивного навчання дисципліни. Саме тому, орієнтуючись на досвід європейський колег, відкриті лекції відбуваються у форматі відкритої дискусії («open discussion»), коли кожен з присутніх може висловити свою думку з приводу почутого або ж задати запитання та одразу отримати на нього вичерпну відповідь.

Зокрема, під час лекцій розглядалися наступні питання:

• класифікація важкості гострого пошкодження нирок за KDIGO (2012);
• вибрані диференційні ознаки преренальнoго і ренального гострого пошкодження нирок (ГПН);
• вибрані диференційні ознаки гострого пошкодження нирок (ГПН) і хронічної ниркової недостатності (ХНН);
• при оцінці динаміки ГПН найбільш важливим є моніторинг щоденних змін креатинемії та діурезу (оцінювання ШКФ з використанням формули Кокрофта і Голта);
• етіотропна та замісна терапія, лікування ускладнень;
• контраст-індукована нефропатія, гостра фосфатна нефропатія, синдром лізису пухлини, синдром внутрішньочеревної гіпертензії (абдомінальний компартмент синдром), ГПН при декомпенсованому цирозі печінки, варфаринова нефропатія.

Цікавинкою лекції доцента Володимира Протаса було ряд клінічних ілюстрацій з демонстрацією динаміки лабораторних змін на етапах лікування, а також нова інформація стосовно технічного забезпечення сучасної ниркової замісної терапії.

Доцент Світлана Мельник підготувала і провела свою лекцію за результатами свого стажування у Європейському центрі стимуляційної медицини у місті Страсбург (Франція), де мала змогу впродовж тижня відпрацьовувати усі практичні навички під керівництвом досвідченого тренера на реалістичних манекенах, муляжах та анатомічних препаратах. Лектор, зокрема, детально виклала наступні важливі позиції теми:

• «тяжкі дихальні шляхи» — клінічна ситуація, коли у достатньо підготовленого анестезіолога виникають труднощі з вентиляцією легень через маску або з інтубацією трахеї, або з першим і другим разом;
• тяжка вентиляція — клінічна ситуація, коли анестезіолог не може підтримувати SpO2 > 90 % при FiO2=1,0 у хворого з початковим SpO2 > 90 % ;
• тяжка ларингоскопія — неможливість візуалізації голосових зв’язок при проведенні оптимальної прямої ларингоскопії;
• тяжка інтубація трахеї — клінічна ситуація, коли анестезіологу необхідно більше 2–3 спроб стандартної ларингоскопії або більше 5–10 хв для досягнення правильного положення ендотрахеальної трубки (ЕТТ);
• може бути очікуваною та несподіваною (коли не проводиться прогнозування або екстрена ситуація);
• невдала інтубація трахеї — неможливість установити ЕТТ у трахею після багатьох спроб інтубації;
• прогнозування тяжкої інтубації трахеї;
• технічні прийоми при «тяжких дихальних шляхах»

До участі у лекції долучилися також лікарі-курсанти (анестезіологи), які активно підтримали дискусію, яка розгорнулася наприкінці лекції при відповіді на запитання.

Присутні на лекціях професори Іван Гудз та Орина Децик, аналізуючи заняття, високо оцінили підготовку лекторів до них, відзначили їх лекторську майстерність, підкреслили практичну спрямованість представленого лекційного матеріалу, націлену на щоденну клінічну роботу лікарів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
15
16
22
24
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma