Днями в навчальній лабораторії експрес-аналізу кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету запровадили нову методику експрес-діагностики синьогнійної палички на принципах полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Дослідження проводять на сучасному закордонному приладі GeneXpert.

Госпітальна інфекція створює серйозні перешкоди в успішному лікуванні тяжкохворих. Серед найпоширеніших Грам-негативних збудників у відділеннях інтенсивної терапії загального профілю є Ps. aeruginasa (синьогнійна паличка). Разом з іншими високопатогенними збудниками (K. pneumonia, E.Coli, Acinetobacter boumanii, St. aureus), згаданий мікроорганізм набув значної антибіотикорезистентності і в теперішній час, антибіотики (Цефтазидим, Ципрофлоксацин, Доріпенем) потенційно активні проти Ps. aeruginasa демонструють незначну клінічну ефективність. З огляду на це, швидке виявлення причинного мікроорганізму дозволяє призначити вчасно адекватне лікування і моніторувати процес елімінації патогенного збудника.

Зазвичай, класичний бактеріологічний метод дослідження, який застосовується рутинно, займає від трьох до п’яти діб. У світі широко використовуються принципово нові, швидкі рапід-тести — інноваційні та високоточні, засновані на принципах ПЛР. Саме такий метод діагностики нещодавно впровадили в роботу навчальної лабораторії експрес-аналізу кафедри анестезіології та інтенсивної терапії. Навчання пройшли чотири співробітники кафедри.

Прилад GeneXpert — автоматичний модульний аналізатор для молекулярної діагностики, робота на якому здійснюється з використанням одноразового картриджа, повністю ізольованого від навколишнього середовища. Це знижує ризик контамінації та дозволяє використовувати прилад в звичайних приміщеннях, без організації повномасштабної ПЛР-лабораторії.

Система складається з діагностичного пристрою, персонального комп'ютера, сканера штрихових кодів і програмного забезпечення для проведення тестів і перегляду їх результатів. Система вимагає використання одноразових картриджів, що містять реагенти для ПЛР, в яких і відбувається реакція. Запатентований картридж містить всі необхідні реагенти для проведення полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (qPCR), включаючи етапи екстракції, ампліфікації і детекції нуклеїнових кислот. Оскільки картриджі є автономними, перехресна контамінація зразків виключена. Результати тестів надаються в графічному, табличному і цифровому форматах.

За словами завідувача кафедри професора Івана Тітова, експрес діагностика збудників запальних захворювань в умовах інтенсивної терапії має надважливе значення, зокрема для проведення раціональної антибіотикотерапії.

Прилад GeneXpert відрізняється простотою експлуатації і високою швидкістю аналізу. При проведенні більшості тестів результат готовий протягом одної години, деякі тести виконуються ще швидше (20-30 хв). Це є значною перевагою в порівнянні зі стандартними методами real-time ПЛР, які вимагають тривалого попереднього етапу підготовки, великих лабораторних площ і спеціальних приміщень.

Основні переваги системи GeneXpert:

• простота і зручність у роботі
• висока швидкість отримання результатів
• автоматизована підготовка зразків
• висока точність одержуваних результатів
• виключена контамінація на будь-якій стадії роботи приладу
• система з довільним доступом - можливість проведення тесту в будь-який час.

Цікаво, що перший автоматичний модульний аналізатор для молекулярної діагностики GeneXpert було створено в США на замовлення спецслужб після перших терористичних актів з використанням бактеріологічної зброї у поштових посилках та листах. З того часу діагностика удосконалена і впроваджена в цивільну медицину. Найчастіше автоматичний модульний аналізатор для молекулярної діагностики GeneXpert застосовується в лабораторіях протитуберкульозних диспансерів, центрах СНІДу та закладах пенітенціарної системи (тюрмах та колоніях). Це дозволяє швидко та надійно виявляти хворих на туберкульоз, СНІД, гепатити тощо.

Перші групи студентів, які вивчають анестезіологію та інтенсивну терапію вже мали можливість познайомитися з роботою міні-ПЛР лабораторії.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma