Яким повітрям ми дихаємо? Яку воду споживаємо? Хто відповідальний за чисте довкілля? Актуальні відповіді на важливі запитання прозвучали в соціальному ток-шоу «Реформи- це просто! Екологія», в якому взяли участь і науковці Івано-Франківського національного медичного університету.

Під час прямого телемосту Івано-Франківськ – Суми в студії зібралися фахівці декількох галузей, які безпосередньо займаються проблемами навколишнього середовища та його пливу на організм людини.

Вони заявляють, в державі поступову приходять до усвідомлення того, що настав час міняти своє відношення до експлуатації навколишнього середовища. Відповідальніше ставитись до проблем із нагромадження побутових відходів. Адже, сміттєві полігони завдають великої шкоди довкіллю. Особливо, якщо на них не практикують сортування чи переробку.

Так, наголошує перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк, такі сміттєзвалища отруюють не тільки землю та повітря. Рештки відходів з дощем просочуються у ґрунт.

«Ми обстежували і ґрунти, і водойми. Обстежували діток, забирали волосся на дослідження. На жаль, результати показують: передгірська, гірська і рівнинна зони мають забруднення важкими металами. Це може призводити до виникнення важких патологій кістково-опорно-рухового апарату, печінки і нирок», - стверджує професор.

Тому, переконана Ганна Ерстенюк, про ці проблеми потрібно говорити вголос. Тим не менш, все залежить від самих людей, адже будь-які зміни починаються з себе.

Крім того, науковець підняла тему стану питної води у місті та області загалом. За останні роки, розповідає Ганна Ерстенюк, стан води у кранах іванофранківців на порядок кращий, ніж декілька років тому. А все завдяки провадженню нових методів її очистки. Замість хлорування використовують метод зонування. Водночас, проблеми є із питною водою, яку добувають з колодязів.

«Думаю, варто ставити питання про безпеку води, яка є на обійстях громадян. Адже наша область є досить сільською, — наголошує Ганна Ерстенюк. — Здебільшого люди переконанні, що вони вживають абсолютно чисту воду з їхніх колодязів. Однак наші дослідження показали, що з багатьох селянських обійсть вода є небезпечна для вживання. Там є високий рівень нітратів та фосфатів».

Ще одним важливим питанням є забруднення повітря. Особливо у місті, де є безліч забрудників, підприємства, автомобілі, численні будинки. Тому цю ситуацію потрібно постійно тримати під контролем. Адже погана якість повітря напряму впливає на здоров’я людини, викликаючи чимало захворювань дихального апарату.

Невдовзі в місті запрацює система моніторингу стану повітря, що дозволить в подальшому прогнозувати, а відтак, усувати чи мінімізувати чинники забруднення.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
12
13
14
15
21
25
26
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma