Днями у залі бібліотеки ІФНМУ відбулась зустріч з мовознавцем, доктором філологічних наук Миколою Лесюком. Студенти-медики вчилися правильно говорити.

Подія зібрала студентів молодших курсів, проте, як зазначали досвідчені викладачі, і їм було чому повчитися.

«У жодній мові немає стільки пестливих слів, як в україній мові. Цей факт підкреслює людинолюбну душу українця», - говорить Микола Лесюк. – Попри те, що наша мова зазнала чимало гонінь, вона стала однією з найрозвинутіших мов світу».

Мовознавець розповідав багато історичних фактів про розвиток і становлення української мови, говорив про її красу і милозвучність.

«Мова має вживатися у всіх офіційних сферах нашого життя. Втім, на жаль, поки що в Україні про це не йдеться», - констатував мовознавець і закликав присутніх пропагувати чистоту рідної мови, бути достойними її носіями.

Микола Лесюк 15 років був деканом філологічного факультету, нині є професором Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і очолює кафедру слов'янських мов. Вчений є дослідником історії становлення української літературної мови в Галичині, його статті публікували в наукових виданнях України, Польщі, Чехії, Білорусі, Росії. В цілому наукова діяльність вченого спрямована на утвердження державного статусу і збереження чистоти української мови.

Зауважимо, що нещодавно в Українському вільному університеті у Нью-Йорку одна з книжок Миколи Лесюка «Мова чи язик?» здобула ІІІ місце в конкурсі українських книжок, а на Прикарпатті її визнали кращою книжкою року.

На зустрічі цю книжку презентували і студентам-медикам. Відтепер її можна почитати і в бібліотеці університету. У книзі чимало прикладів мовних помилок, які ми доволі часто зустрічаємо у повсякденні. Тож охочі виправити свої мовні «огріхи» можуть скористатися її наявністю у виші.

Насамкінець організатор зустрічі, викладач кафедри мовознавства ІФНМУ, керівник університетського осередку «Просвіта» Марія Гуцол теж закликала студентів до послуговування літературною рідною мовою: «Кожна культурна і освічена людина має вчитися говорити правильно, і тим самим виявляти повагу до себе, культурних надбань свого народу».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma