У п’ятницю, 5 квітня, в Івано-Франківському національному медуніверситеті відбулася зустріч з німецьким психологом Хансом Вольфом Графом. Йшлося про взаємозв'язок психології та медицини в цілому, обговорювалася подальша співпраця з фахівцем у цьому напрямку.

«Мабуть, ви зі мною погодитеся, що хвороба – це не природний стан людини, – звернувся до присутніх Ханс Вольфф Граф. – І рак – це не генетична хвороба. Йдеться лише про те, що імунна система організму настільки послаблена, що вже не здатна боротися самотужки, а тому частина організму стає злоякісною...»

Психолог наводив приклади зі своєї практики, коли онкохворі з четвертою стадією цілковито оздоровлювались і поверталися до повноцінного життя. «Іноді лікар може досягти набагато більше на психологічному шляху, аніж за допомогою медикаментів, – зазначав німецький психолог і закликав студентів вчитися розуміти глибину всіх процесів, бути лікарем, який супроводжує людину на всьому її шляху аж до повного одужання.

«Будь-яку залежність викликає подія та емоція, пов’язана з нею, – каже психолог. – Залежними людей роблять ті причини, через які вони приймають наркотик, наприклад. І роль лікаря, який супроводжує людину на шляху до її оздоровлення та розуміє суть цих процесів, - є дуже важливою.

Гість говорив про необхідність емоційного зв’язку лікаря та пацієнта, про встановлення довіри, необхідної для досягнення позитивного результату в лікуванні.

«Медицина знає чимало випадків, коли добрий психологічний контакт між пацієнтом і лікарем може давати позитивний ефект, навіть якщо лікування не надто повноцінне, - підтверджує думки закордонного гостя завідувач кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини професор кафедри Василь Міщук.

Студентка Романа Маковійчук вивчає фізичну та ерготерапію і в майбутньому планує займатися реабілітацією. Каже, їй цікаво переймати досвід у закордонних фахівців, оскільки вони пояснюють просто та доступно.

Насамкінець під час зустрічі німецького гостя з керівництвом вишу йшлося про подальші плани та тематичні лекції як для студентів, так і для викладачів вишу. Як зазначила перший проректор Ганна Ерстенюк, вже незабаром за відповідним запитом викладачів ІФНМУ буде сформована тема наступної зустрічі з німецьким психологом. Зауважимо, що гість радо погодився навчати франківських студентів-медиків і наступний його візит ми незабаром проанонсуємо.

Більше про Ханса-Вольффа Графа на сайті: itp.miy.link

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma