І ще трохи про 88 міжнародну науково-практичну конференцію студентів і молодих вчених «Інновації в медицині». В рамках заходу відбулися цікаві майстер-класи з дослідження болю та з лікування синдрому обструктивного апноє уві сні.

«Зазвичай інтенсивність болю оцінюють за суб’єктивними ознаками: болить, не болить, сильно болить чи не дуже. Це лише приблизні орієнтири, - розповідає завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Іван Тітов. - Існують спеціальні шкали оцінки болю, але вони мають великий суб’єктивний компонент, оскільки пацієнт оцінює себе сам. Крім того, тут йдеться про емоційний стан і така оцінка є не точна».

Є таке захворювання сірінгомієлія – це вид тяжкої невралгічної патології, коли у людини втрачається поверхнева чутливість і вона може мати опіки, порізи, травми, але при цьому не відчувати болю. Професор Тітов акцентує, що сьогодні не достатньо опиратись тільки на те, що каже пацієнт і розповідає, що декілька років тому світовими вченими був вперше розроблений інструментальний метод оцінки болю. Навіть створили відповідний пристрій – анімоніторинг. Він, запевняє Іван Тітов, є абсолютно комфортним для пацієнта, неінвазивним. А головне, дає можливість лікарю зрозуміти чи є біль, та наскільки він виразний. Тим самим можна зрозуміти наскільки ефективно діють анальгетики, які дають пацієнту.

«Такий прилад у нас є і він єдиний на всю Україну. В залежності від патології ми вже накопичили великий матеріал роботи з анімонітором, аналізуючи пацієнтів з політравмою, при різних типах операцій, різних видах травматичних ушкоджень, як у дорослих, так і в дітей та вагітних. Ми проводили такі заміри і оцінювали ефективність анальгетиків. Тому ми насправді розуміємо, як діють анальгетики при тих чи інших патологічних станах та типових больових синдромах», - запевняє лікар.

Першими цю методику почали використовувати анестезіологи, аби зрозуміти інтенсивність хірургічного стресу, дію анальгетиків на пацієнта, і щоби зуміти мінімізувати цей біль. Як зазначають фахівці дуже важливо не допустити передозування препаратами, щоби не було ускладнень та залежності у пацієнтів.

«Зараз ми цю роботу проводимо паралельно з нашими колегами із кафедри фізіології, щоби мати потужну теоретичну базу під ті результати, які ми отримуємо, і вважали за необхідне поділитися зі студентами цією новою методикою, адже вона дійсно революційна, неінвазивна і надзвичайно інформативна», - підсумував Іван Тітов.

Зауважимо, пристрій зроблений французами. Одна з українських компаній, яка виготовляє анальгетики, надає такий апарат в користування науковим групам, кафедрам в університеті. Все заради того, щоби майбутні медики мали змогу вивчати феномен болю детальніше.

Як досліджували хропіння уві сні та чи потрібно з цим боротися пропонуємо дізнатися із сюжету телеканалу «402». Фоторепортаж також ілюструє майстер-клас на тему лікування синдрому обструктивного апноє уві сні.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
3
4
7
8
9
10
11
12
15
17
24
25
27
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma