Днями на кафедрі медицини катастроф та військової медицини ІФНМУ відбулося відкрите заняття з дисципліни «Екстрена та невідкладна медична допомога» на тему «ЕНМД при механічних травмах».

Заняття провів старший викладач кафедри Роберт Фабрика. Були присутні професор Ірина Купновицька та професорсько-викладацький склад кафедри.

Роберт Фабрика зробив акцент на тому, що своєчасне надання догоспітальної медичної допомоги при механічних пошкодженнях часто зберігає життя поранених і хворих в мирний та воєнний час.

На практичному занятті була максимально відтворена реальна практична діяльність лікарів медицини невідкладних станів, студенти п’ятого курсу 10Б групи проводили реанімаційні заходи на сучасному манекені Mega Code Kelly Advanced фірми Laerdal з використанням мануального дефібрилятора, сумки фельдшера та дихальної апаратури, виконували внутрішньовенні крапельні ін’єкції, іммобілізацію шиною Томаса та зупинку кровотечі джгутом САТ.

Всі маніпуляції здійснені на основі уніфікованих клінічних протоколів, затверджених наказом МОЗ України від 15 січня 2014 року №34 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації екстреної медичної допомоги».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma