Протягом минулого тижня група турецьких студентів гостювала у Франківську. Майбутні лікарі з Туреччини взяли участь в програмі обміну з ІФНМУ, в рамках якої знайомилась з місцевою медициною, освітою та культурою.Приймала їх Європейська Медична Студентська Асоціація (ЄМСА).

Семеро студентів із Стамбульського медичного університету Мармара стали учасниками програми обміну. Зазначимо, що попередньо півроку тому в Туреччині гостювали учасники ЄМСА. Як розповідає голова організації Юлія Дмитрук, такий обмінний візит – це перший досвід для їхньої студентської організації.

«Спершу ми відвідали Стамбул і це була дивовижна поїздка з масою емоцій, спогадів та досвіду, - розповідає Юлія Дмитрук. – Нашою ціллю було перейняти досвід у наших заморських колег. А тепер, турецькі студенти з такою ж метою приїхали до нас».

Для гостей влаштували цілу програму: познайомили з містом та університетом, різними його сферами. Також вони взяли участь у проекті «Лікарня для ведмежат», поспостерігати за роботою станції швидкої допомоги і навіть були присутніми на пологах, проводили огляд дітей.

Турецькі студенти поділилися деякими враженнями. Третьокурсниця Айджан Єес відзначила, що з її спостережень, рівень української медицини та освіти не надто відрізняється від їхньої, хоча, приміром, їхня карета швидкої обладнана дещо краще. «У нас швидка може виїжджати на будь-які виклики і обладнана для цього всім необхідним. Тут ми такого не побачили», - зауважила дівчина.

Водночас студентка припустила, що рівень викладання медицини  в Івано-Франківську дещо вищий, ніж у Стамбулі. «У нас на парах буває 200-300 студентів і ніхто не переймається тим, чи ти є, чи тебе нема, - розповідає Айджан. – Викладачі фізично не можуть приділити нам достатньо уваги. Все залишається на самопідготовку. Так, це дисциплінує, але водночас це дуже виснажливо».

В ІФМНУ навпаки, на парах не завжди так багато студентів. Тому викладачі мають можливість більше часу для студентів. Дівчина відзначає, що велика конкуренція змушує її відчувати себе некомфортно, а тут виглядає з цим простіше.

Окрім цього, студенти з Туреччини взяли участь у щорічному благодійному лікарському балу і вже планують наступні спільні проекти. Звісно, їм посмакувала наша кухня, вони відзначили привітність мешканців міста та красу Карпатської природи.

 

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma