Наприкінці червня у лекційній залі Прикарпатського центру репродукції людини відбулась відкрита лекція лікаря-уролога та сексопатолога Оксани Вінтонів про вплив статевого життя на здоров’я жінки та чоловіка. Організували захід студенти-медики, активісти організації UMSA в рамках реалізації проекту «Школа репродуктивного здоров’я» за підтримки грантової програми громадського ресторану Urban Space 100.

«Сексуальна освіта в Україні практично відсутня, а про мастурбацію чи оргазм говорити в нашому суспільстві  вважалося не прийнятним упродовж багатьох десятиліть», -- кажуть фахівці і наголошують на необхідності піднімати ці теми, пояснюють, що від багатьох «інтимних» моментів залежить повноцінне життя люди.

У залі було людно, лекція викликала чималий інтерес, лікарю ставили «пікантні» питання. Наприклад, про користь чи шкоду мастурбації за відсутності статевого життя, питання ерекції, оргазму тощо. Оксана Вінтонів наголосила на тому, що насамперед йдеться про фізіологічну необхідність, яка однаково  важлива, які для жінок, такі і для чоловіків. «При відсутності сексуального житті у жінок та дівчат виникають певні нюанси, а необхідність займатись цим в середньому тричі на тиждень, - стверджує сексопатолог. - Це сприяє мікроциркуляції крові органів малого тазу та запобігає розвитку різноманітних запальних процесів».

Для чоловіків це теж важливо. Оксана Вінтонів запевняє,  що від цього залежить інтенсивність вироблення гормону тестостерону, який напряму пов’язаний із лібідо чоловіка. Тобто, чим менше у чоловіків сексу, тим менше йому хочеться, оскільки без періодичної стимуляції гіпофіз припиняє виділення гормонів, які відповідають за вироблення у яєчка тестостерону.

Крім того, оргазм, який являється кульмінацією статевого акту, виділяє в кров велику кількість ендорфінів – гормонів щастя. Що теж позитивно впливає на здоров’я як чоловіка, так і жінки. Також фахівець роз’яснила природу оргазму, там чим відрізняється чоловічий від жіночого.

«У чоловіків всього один вид оргазму, - розповідає Оксана Вінтонів. - А у жінок їх аж три: кліторальний, вагінальний та анальний. При цьому сам процес перебігу оргазму відрізняється. Якщо у чоловіків він доволі різкий та швидкоплинний і триває  орієнтовно п’ять секунд, то у жінок, він більш плавний та тривалий, до 20-30 секунд».

Сексопатолог наголошує, жіночий оргазм набагато складніший за чоловічий. Адже у сильної статі він має більш механічну природу. Натомість у прекрасної половини людства, велику роль відіграє емоційний стан та налаштованість жінки. Фахівець радить жінка та дівчатам, які мають проблеми з отриманням оргазму, звертатися  до сексопатолога. І акцентує, що у більшості випадків проблема має суто психологічний характер.

Також зазначає Оксана Вінтонів, що на якість статевого життя впливають раціон людини, шкідливі звички, брак сну та стреси. «Все це негативно впливає на лібідо обох статей. Якщо у молодому віці це ще не так відчутно, то вже у зрілому віці це починає даватись взнаки. Особливо у чоловічої половини», - наголосила лікар-уролог.

Тому сексопатолог радить старатись обмежити вживання алкоголю, паління  та ненормоване харчування. А головне, - не нехтувати повноцінним сном.

Проєкт  «Reproductive Health-Школа репродуктивного здоров’я»  тривав півроку. За цей час  студенти провели 37 лекцій у школах і коледжах, 7 лекцій у школах Надвірнянського району. Зауважимо, що лекторами були студенти медуніверситету, учасники організації UMSA. Також організатори проєкту побували з візитом у франківських пластунів та львівських флексів, де обговорювали з молоддю питання сексуальної освіти.

Крім того, студенти провели інші відкриті публічні лекції, які збирали чимало містян. Зокрема, своїм досвідом та знаннями ділилися досвідчені лікарі-практики. Зокрема, лекцію на тему «Міфи про це» читала лікар Наталія Курташ, про інтимну гігієну дівчат та хлопців цікаво розповідала Інна Кравчук, а  тему екстракорпорального запліднення об’ємно  розкрила  гінеколог-репродуктолог Наталія  Яцишин. 

«Наш проєкт ще зовсім новий, але ми отримали чудовий досвід і плануємо працювати в цьому напрямку надалі, - розповідає керівниця проєкту Віра Петріщак. -  Швидше за все, чимало запитань, які турбують підлітків залишаються без відповідей, оскільки вони просто не мають їх кому адресувати. Втім, ми охоче ділимося своїми знаннями зі школярами  і бачимо, що ця комунікація має взаємну користь. «Інтимні» питання важливі, тому вже з нового навчального року плануємо продовжувати…».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma