Нещодавно, 13-20 червня, заступник начальника відділу міжнародних зв’язків Івано-Франківського національного медичного університету Руслан Слободян перебував з робочим візитом у Китайській Народній Республіці.

У рамках візиту Руслан Слободян взяв участь у третьому міжнародному саміті-форумі з питань вищої медичної освіти «Медична освіта, орієнтована на майбутнє: забезпечення розвитку охорони здоров'я» (3rd International Summit Forum on Higher Medical Education «Future-oriented Medical Education: Promoting Development of Human Health»). Подія відбулась у місті Шеньян (Shenyang).

Форум організував міжнародний медичний альянс «Belt & Road International Medical Education Alliance» (BRIMEA), основним розпорядником якого є Китайський медичний університет (КМУ) Шеньяну (China Medical University - CMU).

Представник ІФНМУ як учасник форуму та один з головних доповідачів зробив презентацію університету та розповів про галузь медицини Івано-Франківської області та України. «Зарубіжні учасники форуму, а також представники Китайського медичного університету та інших медичних вузів і установ Китаю висловили свою зацікавленість щодо питань, які були висвітлені у доповіді», — говорить Руслан Слободян.

Розпорядники форуму організували учасникам комплексну екскурсію по КМУ. «Демонструвалися наукові і технічні досягнення китайської медицини, які практично застосовуються на базі цього університету, — розповідає Руслан Слободян. — Це сучасно обладнані навчальні аудиторії та класи для практичних занять з медичних та біологічних наук, медичне тренувальне обладнання, в тому числі різні робототехнічні муляжі пацієнтів лікарні та пологового будинку, електронна система статистики навчального процесу університету тощо».

Руслан Слободян разом з іншими учасниками форуму підписав від імені ІФНМУ «Меморандум про взаєморозуміння між Івано-Франківським національним медичним університетом і Китайським медичним університетом». Документ передбачає створення сприятливих умов для розвитку комплексної практичної співпраці між ІФНМУ та МОУ у сфері медицини, в тому числі з питань вдосконалення медичної освіти, науково-медичного співробітництва, і загалом підвищення інституційного потенціалу, міжнародної конкурентоспроможності та інтернаціоналізації обох вузів.

Протягом перебування у КМУ Руслан Слобадян зустрівся з президентом КМУ Вен Деляном (Wen Deliang, president of the CMU), директором офісу міжнародних справ КМУ Ву Шу (Wu Xu, director of the CMU Office of International Affairs), представником Секретаріату BRIMEA Лі Шімей (Li Ximei, representative of the BRIMEA Secretariat). У ході цих ділових зустрічей були обговорені можливі перспективні напрямки двосторонньої та багатосторонньої практичної співпраці між ІФНМУ та КМУ, а також з іншими китайськими медичними вузами та закладами.

Після форуму представник ІФНМУ взяв участь у другому засіданні Президії Ради BRIMEA першого скликання (2nd Meeting of the BRIMEA's First Council Board). На засіданні обговорювався звіт про роботу BRIMEA за 2018 рік (згадавши загалом і усі попередні досягнення організації) і представлено план діяльності та розвитку BRIMEA на 2020 рік. Також члени Ради проголосували за прийняття нових членів BRIMEA, у тому числі: Азербайджанського медичного університету, Азербайджан (Azerbaijan Medical University); Івано-Франківського національного медичного університету, Україна (Ivano-Frankivsk National Medical University); Пакистанського медичного університету ім. Метті Джінна, Пакистан (Pakistan Mattie Jinnah Medical University); Медичного університету Внутрішньої Монголії, КНР (Inner Mongolia Medical University) та інших коледжів і університетів, довівши чисельність медичних організацій-членів BRIMEA від початкових 48 до теперішніх 54.

Після цього Руслан Слободян побував у місті Сучжоу (Suzhou), де взяв участь у офіційному відкритті Китайсько-киргизського серцево-судинного дослідницького центру (Sino-Kyrgyzstan Cardiovascular Research Center) в Індустріальному парку Сучжоу (Suzhou Industrial Park).

Також представник ІФНМУ ознайомився з роботою Лікарні дев'яти драконів (Nine Dragons Hospital) та її зразкового Центру грудного болю (Chest Pain Center), який має ультрасучасну мережу управління інформацією. Китайські фахівці розповіли франківську делегату про організацію управління лікарняним господарством.

Наприкінці Руслан Слободян здійснив робочий візит до міста Шанхай (Shanghai), відвідавши медичний центр «Китайський дім серця» (China Heart House), де відбулась ділова дискусія. Також він побував у Китайській серцево-судинної асоціації, КСА (China Cardiovascular Association - CCA), ознайомившись з цією організацією під час офіційного представлення КСА та показу презентації про практичні напрямки її діяльності.

Також Руслан Слободян відвідав Шанхайську лікарню Жонгшань (Сунь Ят-сен) (Shanghai Zhongshan (Sun Yat-sen) Hospital), одну з найкращих лікарень у Китаї і третю у національному рейтингу лікарень КНР. «Після офіційного представлення лікарні ми завітали до кількох лікарняних відділень, подивилися презентацію з тематики коронарного втручання і розвитку цього медичного напрямку (у рамках китайської глобальної програми міжнародного економічного і наукового співробітництва «Пояс і Шлях» (Belt and Road)), ознайомилися з інформацією про технологічні інновації в КНР і про створення систем в кардіології», — розповідає Руслан Слободян.
Додатково представник ІФНМУ відвідав універсальний комерційний центр «Шудзяньгуй» (sub-commercial center of Xujianghui).

«Загалом робоча поїздка до Сучжоу і до Шанхая дала можливість отримати уявлення про технічно передові потужності китайських лікарень і про таку спеціалізовану громадську організацію як Китайська серцево-судинна асоціація, яка здійснює важливу роботу у галузі кардіології», — підсумовує Руслан Слободян.

Ця поїздка була спонсорована Китайською серцево-судинною асоціацією, а також Північноамериканською федерацією товариств ятрології (North American Federation of Iatrology Society).

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
18
19
21
22
25
26
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma