1 липня в Україні офіційно стартувала вступна кампанія у вищі навчальні заклади. Сотні тисяч абітурієнтів починають «штурмувати» вузи та обирати свої майбутні професії. Зокрема, цього року в Івано-Франківському національному медичному університеті очікують близько 1500 майбутніх студентів. Яким чином відбуватиметься цьогорічна вступна кампанія, та які нововведення очікують абітурієнтів, читайте у нашому матеріалі.

 За стартом вступної кампанії розпочався перший етап – реєстрація електронних кабінетів вступників. Він проходить у домашніх умовах і кожний вступник може зареєструвати свій кабінет персонально. Цей процес доволі простий, та швидкий. Однак ті, у когось виникали труднощі, могли на пряму звертатись в університет.

"У нашому вузі також створено центр сприяння реєстрації електронних кабінетів та подачі електронних заяв, - розповів відповідальний секретар приймальної комісії ІФНМУ Ігор Сарапук. - Тому вступники, які в силу тих чи інших обставин не могли розібратись з механізмом реєстрації, могли звертатись сюди, де їм допомагали створити персональний кабінет".

Другий етап, основний, розпочався 10 липня. І вступники, які вже зареєстрували свої кабінети мали змогу подавати електронні заяви. При чому, запуск відбувся без ніяких проблем, база працює як повинна. Цей етап триватиме до 22 липня. І до  22 липня всі заяви буду оброблятися і розміщуватимуться у рейтинговому порядку.

"У перший день другого етапу видався доволі насиченим, ми отримали 551 електронну заяву на вступ до нашого університету, - стверджує Ігор Сарапук. - Варто відзначити що й електронна база запустилась вчасно та функціонує безперебійно. Ми очікуємо, що з кожним днем кількість заяв постійно зростатиме".

В абітурієнтів є час до 22 липня аби подати свої електронні заяви на обрані спеціальності. Наступним етапом вступної кампанії стане оприлюднення списків тих, хто за підсумками результатів ЗНО рекомендований до зарахування на місця державного замовлення. З цього моменту в молоді буде час до 31 липня, аби подати оригінали документів для зарахування їх на вибрану спеціальність.

А ті, хто вступає на навчання на контрактній формі, маю у запасі час аж до 8 серпня.

Що ж стосовно необхідного рівню знань для вступу в університет, було прийнято рішення продовжити минулорічну практику мінімальної, порогової кількості балів з конкурсних предметів. Це стосується таких спеціальностей: стоматологія, педіатрія та медицина.

"До цих конкурсних предметів належить: біологія або хімія, фізика або математика. Обов’язковий мінімум з цих предметів повинен становити 150 балів", - стверджує відповідальний секретар приймальної комісії ІФНМУ.

А от цьогорічні зміни торкнулись таких спеціальностей як фармація та промислова фармація. Мінімальний загальний конкурсний бал для вступників повинен становити не менше 130 балів.

"На спеціальностях де є державне замовлення, а саме медицина, стоматологія та педіатрія, є ряд обов'язкових конкурсних предметів, - каже Ігор Сарапук. – Це є українська мова та література; біологія або хімія; фізика або математика. Це стосується тих абітурієнтів, які хочу потрапити саме на державне місце".

Для тих, хто планує поступати на контрактну форму навчання збережена друга конкурсна пропозиція в який входить перелік предметів минулорічного варіанту: українська мова та література, біологія, хімія або математика.

В абітурієнтів є час до 22 липня аби подати свої електронні заяви на обрані спеціальності. Наступним етапом вступної кампанії стане оприлюднення списків тих, хто за підсумками результатів ЗНО рекомендований до зарахування на місця державного замовлення. З цього часу в молоді буде час до 31 липня, аби подати оригінали документів для зарахування їх на вибрану спеціальність.

А для тих, хто вступає на навчання на контрактній формі, маю у запасі час аж до 8 серпня.

Чимало з абітурієнтів є випускниками медичних коледжів. Як, до прикладу, Микола Рудий. Він закінчив Івано-Франківський базовий медичний коледж. Має бажання продовжувати вивчати медицину, але вже як студент ІФНМУ.

"Націлююсь на лікувальну справу, а в подальшому можна податися в хірургію, - каже хлопець. - Для успішного вступу я вчу анатомію та фізіологію. Оцінюю свої шанси на поступлення, як досить високі".

На цю ж спеціальність хоче поступати й Марія Кушнірчук. Дівчина обрала лікувальну справу, оскільки не бачить себе ні у стоматології, ні у фармації.

"Лікувальна справа є для мене більш перспективніша у майбутньому і є цікавішою, ніж інші спеціальності, - впевнена Марія. - Думаю, що з плином реформ перспективи збільшуватимуться, як і можливість майбутнього працевлаштування".

В університеті наразі очікують від Міністерства охорони здоров’я підтвердження кількості місць державного замовлення.

"Ми просимо в Міністерства практично минулорічну кількість місць. Зокрема 300 на медицину, 40 на педіатрію та 10 на стоматологію", - наголошує Ігор Сарапук.

Крім того у вузі відзначають, що розраховують на невелике збільшення кількості абітурієнтів цього року. В основному більшість студентів йдуть туди, де найбільша кількість державних місць, а саме на медицину. Тому очікують наплив саме на цю спеціальність.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
9
10
12
17
18
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma